Norvežani su svjetski rekorderi po kupovini električnih automobila

Foto: EPA

GOTOVO svi novi auti prodani u Norveškoj su električni. 

Nakon kratkog zatišja Norvežani su opet dosegnuli novi rekord u prelasku na električna vozila. Vjerovali ili ne, tijekom kolovoza udio električnih automobila na tržištu novih vozila u Norveškoj iznosio je nevjerojatnih 94 posto.

Tijekom kolovoza registrirano je 10.480 novih električnih automobila. Od početka godine prodana su 78.832 nova automobila, od čega na električne otpada čak 68.435 ili 87 posto. 

Najprodavaniji model je Tesla Model Y s 2107 prodanih primjeraka u kolovozu i udjelom od 19 posto. Prati ga Volvo EX30 na drugom mjestu s 932 registracija, a slijede Škoda Enyaq, Volkswagen ID.4, Toyota bZ4X i dr. 

"Nijedna zemlja na svijetu nije ni blizu utrci električnih automobila kakvu sada doživljavamo u Norveškoj", rekao je direktor nacionalnog Vijeća za informiranje o cestovnom prometu Oyvind Solberg Thorsen. "Nastavljajući ovaj trend, mi smo u procesu postizanja cilja od 100 posto automobila s nultom emisijom 2025."

Ključni razlog zbog kojeg su električna vozila toliko popularna u Norveškoj svodi se najvećim dijelom na poticaje. Oni koji kupuju ili iznajmljuju električni auto oslobođeni su poreza na emisije i PDV-a. Također, ispunjavaju uvjete za najmanje 50 posto smanjenja cestovnih poreza i cestarina, a u nekim područjima ostvaruju pravo na niže naknade za parkiranje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.