Ovo su najluksuzniji auti na svijetu, u jednom se možete i provozati

Foto: Shutterstock

LUKSUZNI auti oduvijek predstavljaju statusni simbol, ali i predmet želje mnogih autoentuzijasta. Ugledni britanski automobilistički časopis i televizijski informativni program Top Gear objavio je listu najpopularnijih luksuznih automobila današnjice, a u nastavku donosimo neke koji su se našli na njoj.

Bentley Bentayga

Prvi proizvedeni Bentley Bentayga poklonjen je pokojnoj kraljici Engleske, što već daje naznaku o luksuzu koji ovi auti predstavljaju. Radilo se o prvom SUV modelu tog brenda, koji u današnjim varijantama ima prepoznatljiv elegantni dizajn i prostranu unutrašnjost izrađenu od najfinijih materijala, a moguće je odabrati i veliki panoramski krov. Dostupni su u benzinskim, dizel i hibridnim verzijama, a motori su povezani automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa i sustavom pogona na sva četiri kotača. 

Opremljen je naprednim infotainment sustavom na dodir, sigurnosnim sustavom i nadzorom s kamerama u 360 stupnjeva, naprednim sustavima asistencije u vožnji, kao i sustavom nadzora okoline koji koristi infracrvene kamere kako bi detektirao objekte na prostoru s malo svjetla.

Iako se radi o SUV-u, Bentayga je dizajniran i za off-road avanture zbog naprednog podvozja koji se može prilagoditi s obzirom na uvjete, a moguće je uključiti i kontrolu brzine u vožnji kosinom. 

Foto: Justin Lane/EPA Images

Audi A8 

Ovaj luksuzni sedan elegantnog je izgleda s oštrim linijama i sportskim detaljima, a njegova unutrašnjost je prostrana i izrađena od visokokvalitetnih materijala. Tehnološki je opremljen raznim naprednim značajkama, poput digitalnog prikaza instrument-ploče, sustava za automatsko parkiranje, naprednog sustava za prilagodbu ovjesa, kamera s pregledom od 360 stupnjeva i vrhunskog sustava navigacije. Infotainment sustav nudi i glasovno upravljanje, a upravljačka ploča sastavljena je od dva zaslona osjetljiva na dodir - jedan za navigacijski sustav, a drugi za kontrolu zvuka i ostalih funkcija.

Dostupan je u benzinskim i dizel varijantama koje pružaju izvrsne performanse i ekonomičnost, a opremljen je i pametnim sustavom pogona na sve kotače koji pruža stabilnost na cesti. U vožnji je njime lako upravljati, a zahvaljujući kamerama, laseru i radarima najnovije verzije imaju i treću razinu autonomne vožnje. To znači da vozač povremeno može maknuti ruke s upravljača, a ako ponovno ne preuzme kontrolu nad vozilom, auto će se sam zaustaviti uz cestu. Novije verzije imaju i hi-tech svjetla koja zbog mnogih opcija nude znatno olakšanu vožnju noću bez ometanja auta iz drugog smjera. 

Mercedes-Benz S-klasa

Profinjeni vanjski izgled S-klase dolazi u nekoliko varijanti karoserije - limuzina, coupe i kabriolet. Unutrašnjost je prostrana i posebna pažnja je posvećena detaljima od finog drva, mekane kože i kromiranih elemenata, a stražnja sjedala mogu imati i opciju masaže.

Naprednim MBUX infotainment sustavom moguće je upravljati putem velikog zaslona osjetljivog na dodir, a on uključuje navigacijski sustav, povezivost s različitim uređajima i audiosustav visoke kvalitete. Sigurnosne značajke obuhvaćaju sustav održavanja voznog traka, automatskog kočenja, upozorenja na mrtvi kut i slično, što omogućava sigurniju i lakšu vožnju.

S-klasa dostupna je u različitim varijantama motora koje uključuju benzinsku, dizelsku, ali i hibridnu, pa je moguće odabrati onu s najvećom efikasnošću goriva. Ovi auti imaju sustav pogona na sve kotače, što pruža bolju vuču i stabilnost na cesti, a u vožnji pokazuju i visok stupanj prilagodljivosti. U ponudi je i potpuno električni EQS.

 

Foto: Philipp Guelland/EPA Images

Budući da se radi o luksuznom automobilu koji si rijetki mogu priuštiti, većina ljudi smatra kako nikada neće imati priliku iskusiti vožnju u njemu. No Mercedes-Benz S-klasa automobila dostupna je za iznajmljivanje putem Last Minute rent-a-car platforme. Uz ovu klasu, dostupna su i druga luksuzna vozila, a čitavu flotu možete pogledati ovdje

U tijeku je i posebna akcija za Dan očeva, koja obuhvaća 25% popusta na sva vozila do 19. ožujka unosom promo-koda DANOCEVA, a najam je moguće koristiti sve do 31. ožujka, što može biti dobra prilika za još ljepše obilježavanje Dana očeva. 

Rolls Royce Phantom

Još jedan auto koji se istaknuo na Top Gear listi je Rolls-Royce Phantom. Sam naziv Rolls-Royce asocira na luksuz koji je očit izvana i iznutra. Vanjski izgled Phantoma je sofisticiran, s ravnim linijama i jednostavnim oblicima, dok je unutrašnjost obložena ručno obrađenim finim materijalima, a sjedala su vrlo udobna. 

Tehničke značajke su još jedna karakteristika koja čini ovaj auto posebnim. Sustav Flagbearer koristi kamere i senzore koji pomažu održati stabilnost automobila na cesti, a sustav upravljanja aktivnim ovjesom prilagođava ga različitim cestovnim uvjetima. 

Pokreće ga V12 motor koji omogućuje ubrzanje do 100 km/h u samo 5.4 sekunde, a najveća brzina ograničena je elektronski na 250 km/h. Njegove sigurnosne značajke uključuju sustav prepoznavanja pješaka, sustav upozorenja na frontalni udar i sustav za održavanje u voznoj traci, što omogućava sigurniju vožnju.

BMW serija 7

Izrađeni od vrhunskih materijala, BMW auti iz serije 7 imaju prepoznatljiv dinamički vanjski izgled i elegantnu unutrašnjost s udobnim i prostranim sjedalima, naglašenu finim materijalima. 

Infotainment sustav, između ostalog, uključuje velike ekrane osjetljive na dodir te zvučne sustave vrhunske kvalitete. Sustav sigurnosti opremljen je pomoći u vožnji koja može upozoriti na potencijalno opasne situacije, s upozorenjem na sudar, kočenjem u nuždi i sličnim značajkama. 

BMW serije 7 pokreće nekoliko vrsta motora, uključujući V8 s turbopunjačem, koji nude odlične performanse i vrhunsko ubrzanje, a opremljeni su i stražnjim xDrive pogonom. Nova serija 7 u ponudi ima i električni i7, dok je opremljenost u pojedinim detaljima iznad konkurencije.

 

Foto: Last minute rent-a-car

Ostatak ove liste luksuznih automobila možete pogledati ovdje, a poželite li se provozati u luksuznom Mercedesu S-klase ili nekom drugom automobilu o kojem maštate, iskoristite akciju Last minute rent-a-cara i počastite sebe ili svoje drage osobe s 25% popusta za Dan očeva. Detalje ponude možete pogledati ovdje.

Sadržaj donose Index i Viator d.o.o. u skladu s najvišim profesionalnim standardima.