Ozbiljan sukob Kine i EU oko automobila. Počeli pregovori, Peking postavio uvjet

Ilustracija: Shutterstock

Peking zahtijeva da Europska unija ukine privremene carine na kineska električna vozila do 4. srpnja, izvijestio je kineski državni Global Times, a prenosi Reuters, nakon što su se obje strane dogovorile kako će se održati novi trgovinski pregovori.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao razgovarao je u subotu s Valdisom Dombrovskisom, europskim povjerenikom za trgovinu. Sastanak je održan preko videoveze, a Kina i EU postigle su dogovor kako će započeti novi krug pregovora o antisubvencijskoj istrazi protiv kineskih električnih vozila, piše Forbes.

Glasnogovornik Europske komisije za trgovinu Olof Gill rekao je da su Dombrovskis i kineski ministar u subotu vodili "iskren i konstruktivan razgovor o antisubvencijskoj istrazi EU o baterijskim električnim vozilima proizvedenim u Kini". Istaknuo je i kako će to provesti poštujući pravila Svjetske trgovinske organizacije. Dvije strane će "nastaviti surađivati ​​na svim razinama u nadolazećim tjednima", dodao je.

Bliži se rok

Politico napominje kako je njemački vicekancelar Robert Habeck, koji je trenutačno u Kini, objasnio kako predložene carine za uvoz električnih vozila iz Kine "nisu kazna", već kompenzacija za prednosti koje je Peking omogućio kineskim tvrtkama.

Naime, Unija istražuje, kako tvrdi, pretjerane i nepravedne subvencije kineskim proizvođačima električnih vozila. Privremene carine EU na uvezena električna vozila iz Kine, koje dosežu i do 38.1 posto, trebale bi stupiti na snagu 4. srpnja.

Kina je već više puta pozvala EU da ukine takve carine, iskazujući spremnost na pregovore. Nakon posljednjih poteza Trumpove administracije Peking ne želi biti upleten u još jedan trgovinski rat. Prošlog je mjeseca američka vlada podigla carine na uvoz kineskih električnih automobila s 25 na 100 posto.

U pokušajima da zaustavi srpanjska poskupljenja carina - po kojima bi za BYD-ove automobile trebalo izdvojiti dodatnu carinu od 17.4 posto, na Geelyjeve 20 posto, a na SAIC-ove najviših 38.1 posto - Peking je već najavio nekoliko protumjera. Pokrenuo je antidampinšku istragu za uvezene proizvode od svinjskog mesa i mliječne proizvode nastale u Europskoj uniji i najavio uvozni porez za vozila uvezena iz Europske unije od 25 posto. 

S druge strane, ni Komisija nije stala samo na carinama za automobile. Još krajem travnja pokrenula je i istragu zbog diskriminacije europskih proizvođača na tržištu javne nabave medicinskih proizvoda u Kini. Na tim se natječajima, smatraju u EU, favoriziraju lokalne tvrtke i njihovi medicinski proizvodi. 

Četvrti srpanj je iza ugla, pregovori moraju biti brzi i učinkoviti. Hoće li takvi biti, saznat će se uskoro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.