Tesla killer je konačno stigao, je li doista bolji?

Foto: Lucid

SNAGA ide u nebo, performanse su također bliske zrakoplovnoj industriji, ali cijenom ovaj automobil čvrsto stoji na zemlji. 
Četiri su godine prošle otkako je Lucid Air predstavljen kao prototip, a sada ga možemo vidjeti u punom svjetlu. Više nema sumnje, ovo je model koji ne plijeni pažnju samo upečatljivim dizajnom već i vrhunskim tehnologijama. 

Preko tisuću "konja"

Ameri na raspolaganju imaju četiri konfiguracije. Ono najzanimljivije je kombinacija baterija 113 kWh i dva elektromotora snage preko 1.080 KS. U toj Dream Edition izvedbi ima 96 km/h za 2,5 sekundi, a četvrt milje odradi u nevjerojatnih 9,9 sekundi s 232 km/h izlazne brzine. Maksimalac je limitiran na 270 km/h. 

S druge strane je pozicionirana ulazna Air izvedba, a dalje slijede Air Touring i Air Grand Touring. Potonji je i dalje izuzetno brz: 3 sekunde do 96 km/h i četvrt milje za 10,8 sekundi. 

Pitate li se kakav je doseg, stvari su sljedeće. S posebnim 19-inčnim AeroRange kotačima automobil je dosegao rekord od 832 km. Najjača izvedba ima doseg od, i dalje odličnih (i rekordnih), 748 km.

Air Touring izvedba ima "tek“ 620 KS pa 96 km/h ima za 3,2 sekundi i četvrt milje za 11,4 sekundi (198 km/h). Prema EPA klasifikaciji, doseg je 653 km. Bazna Air izvedba još nije razotkrivena pa su performanse nepoznate. Vjerojatno se još prati tržište i traži optimalna kombinacija cijene i performansi.

Što se tiče punjenja, proizvođač garantira 32 km dosega za jednu minutu punjenja, odnosno 482 km u 20 minuta.

Lucid Air nije samo poseban izvana već plijeni i izvedbom interijera. Dominira 34-inčni zakrivljeni 5K zaslon kao dio Pilot panela. Po potrebi se može „sakriti“ u armaturu. Povećana površina vjetrobrana i stakleni panel straga upotpunit će dojam. Baš kao i sustav autonomne vožnje 3. razine s 32 različita senzora. 

A cijena?

I sad ono najbolje. Početna cijena je 72.500 USD s uključenom državnom subvencijom od 7.500 USD, a ta izvedba dolazi 2022. godine. Air Touring dolazi već iduće godine po cijeni od 87.500 USD, kao i Air Grand Touring za 131.500 USD. Na proljeće dolazi i top izvedba po cijeni od 161.500 USD, također s uključenom subvencijom.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.