Prodaja električnih automobila i dalje u padu, jesu li hibridi budućnost?

Foto: BMW

PREMA najnovijim podacima, prodaja električnih automobila na europskom tržištu nastavila je padati i u kolovozu. 

Europsko tržište automobila stagniralo je još jedan mjesec. Bilježimo pomiješane rezultate, pa tako Italija i Španjolska bilježe plus od 4.7, odnosno 3.4 posto, dok su istovremeno Francuska i Njemačka zabilježile minus od 2.3 i 2.1 posto. 

Prevedeno, europski rast je tek 0.2 posto, a prodaja na razini od milijun vozila, podaci su ACEA. U prvih sedam mjeseci Europa je sa 6.5 milijuna prodanih automobila zabilježila rast od 3.9 posto u odnosu na ionako lošu prethodnu godinu. Aktualni trendovi ukazuju na to da bi se taj plus lako mogao istopiti do kraja godine. 

U srpnju su električni automobili činili 12.1% tržišta, što je pad u odnosu na 13.5% udjela iz prethodne godine. Kombinirani udio automobila na benzin i dizel pao je s 50 na 46%, i to s padom dizelaša od 10.1% i 7% kod benzinaca. Očekivano, hibridna vozila povećala su svoj tržišni udio, s 25.5% na 32%.

"Električni pad" u Njemačkoj

U srpnju su registracije električnih automobila (BEV) pale za 10.8% na 102.705 primjeraka, pri čemu je njihov ukupni tržišni udio pao na spomenutih 12.1%. Unatoč porastu u Belgiji (+44.2%), Nizozemskoj (+8.9%) i Francuskoj (+1%), njemački pad od čak 36.8% nije se mogao nadoknaditi. 

>> Ovdje možete vidjeti rezultate prodaje po pojedinim tržištima. 

U padu su i plug-in hibridi, i to od 14.1 posto. Stoga preostaju hibridi kao jedina svijetla točka u prodaji elektrificiranih vozila.

Prodaja hibrida s porastom registracija automobila za 25.7% na 273.003 jedinice dolazi kao posljedica značajnog rasta na ključnim tržištima: u Francuskoj (+47.4%), Španjolskoj (+31.5%), Njemačkoj (+22.4%) i Italiji (+17.4%). Sasvim očekivano s obzirom na to da je ponuda hibrida sve bogatija, a cijene se manje razlikuju u odnosu na klasična vozila na fosilna goriva. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.