STUDIJA Ovo su najatraktivniji automobili na svijetu koji svakome zapnu za oko

Foto: Porsche, BMW

AUTOINDUSTRIJA nikad nije imala ovako puno proizvoda, ali je dojam da među njima nema puno atraktivnih automobila koji bude emocije. 

Ipak, među brojnim automobilima postoje i oni koji uvijek zapnu za oko, izazivajući divljenje i što je bitno, veliku zainteresiranost promatrača. U potrazi za najatraktivnijim automobilima koji najčešće zapnu za oko AutoTrader UK je koristio znanstvenu metodu kako bi pronašao najbolje.

Organizator studije je skupini od 32 ljudi pokazao fotografije 40 najpopularnijih modela automobila. Pritom se ispitanicima posebnim softverom pratila kretna očiju i mjerilo vrijeme potrebno da se fiksiraju na određeni automobil. Rezultati su potom klasificirani i poredani po brzini fiksiranja i dužini vremena provedenog "na automobilu“. 

Porsche uvijek zapne za oko

U ukupnoj konkurenciji apsolutni pobjednik je Porsche 911. Promatraču je u prosjeku trebalo 2.51 sekundu da se fiksira na 911-icu, a proveo je i toliko vremena gledajući auto te je konačan rezultat 91%. Dalje slijede Lexus LC500 i Ferrari F40 koje promatrač prije fiksira, ali provede nešto kraće vrijeme što je bilo dovoljno za rezultat od 88%.

Zanimljivo je da je na 4. mjestu najbolje plasirani električni automobil. To je Porsche Taycan s rezultatom 86% na kojem je promatrač proveo čak 5.63 sekundi, osjetno više nego na ostalim automobilima. 

 

Na 5. mjestu nalazi se najbolje plasirani "auto za svaki dan“. To je BMW serije 3 s rezultatom od 84%. U ovom segmentu dostupnih automobila dalje slijede Volvo XC40, VW Golf i Hyundai Tucson. Top 5 segmenta zaključuje Mercedesova A klasa, a koja je u ukupnom poretku na 14. mjestu.

Zanimljivo je da je dosta visoko na popisu Bugatti Veyron, ali nigdje nema novijeg Chirona. Isto vrijedi i kad su u pitanju bolidi koje često vidimo u medijima, poput Koenigsegga, Paganija ili Rimčeve Nevere. 

S druge strane izgleda da se nešto odvažniji dizajn velikoserijskih "narodnih" automobila isplatio. Tako je visoko stigao Hyundai Tucson, ali i atraktivna Toyota Yaris. Volkswagen Golf je pak priča za sebe koju je nešto teže objasniti. 

>> Cjelokupan poredak i rezultate studije možete pronaći ovdje.