Test benzinskih postaja u Hrvatskoj

REZULTATI testiranja kvalitete i sigurnosti benzinskih postaja pokazali su kako Hrvatska nimalo ne zaostaje za ponudom u Zapadnoj Europi.

Bar kad su u pitanju četiri benzinske postaje obuhvaćene testiranjem koje je u 11 europskih zemalja proveo EuroTest, konzorcij nacionalnih autoklubova. Kao najbolja hrvatska postaja u ukupnom zbroju bodova ocijenjena je postaja distributera Petrol na autocesti A1 između Jastrebarskog i Donje Zdenčine, Desinec 2 (jug). Istom ocjenom 'dobro' ocijenjene su i benzinska postaja distributera Tifon na autocesti A1 između Bosiljeva i Ogulina, Dobra (zapad) te postaja distributera INA na autocesti A3 između Rugvice i Ivanić Grada, dok je postaja distributera OMV na autocesti A7 između Diračja i Matulja, Vrata Jadrana (sjever) ocijenjena nižom ocjenom 'prihvatljivo'.

Može i bolje

Da ima prostora za poboljšanje govore i istaknuta problematična područja. Među nedostacima hrvatskih postaja uočeno je kako područje za punjenje gorivom teretnih vozila nije odvojeno od područja za osobna vozila, kako toaleti za osobe s invaliditetom nisu u potpunosti pogodni za korištenje ili ih nema, kako su toaleti oštećeni, kako je pristup blagajni i trgovini otežan, u trgovini nema dijela namirnica predviđenih korisničkom košarom.

Na pojedinim lokacijama su higijenski rezultati za zahodske daske loši, u jednoj postaji je regulacija prava prednosti na ulasku i izlasku s postaje zbunjujuća, a u jednoj postaji je zabilježeno i neljubazno osoblje.

Skuplji benzin i naplata "zraka"

Najveće razlike u cijenama goriva uočene su u Austriji, gdje je gorivo na autocesti čak 7,74 posto skuplje u odnosu na gorivo na najbližoj postaji izvan autoceste. Vrijeme će pokazati čeka li i Hrvatsku takav model.

Moguće su i drastične razlike u cijenama proizvoda, pa su tako u Njemačkoj pojedini proizvodi skuplji i do 300 posto u odnosu  na one u marketima. Ovaj trend je vidljiv i na domaćim postajama, gdje se na sreću još uvijek ne naplaćuje sve. Vjerovali ili ne, na nizozemskoj postaji Het Gevlocht se sa 50 centi naplaćuje korištenje tlakomjera.

O testiranju

Inače, testiranje je obuhvatilo 77 benzinskih postaja na glavnim turističkim rutama. Testirano je 12 benzinskih postaja u Njemačkoj, po devet u Italiji i Švicarskoj, osam u Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj, sedam u Austriji i po četiri u Belgiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj.

Cilj testiranja je bio utvrditi na koji način zadovoljavaju potrebe vozača te opravdavaju li lokacije na autocestama i više cijene goriva.

Testiranje je proveo Institut za obavljanje inspekcijskoj nadzora 'Knapp quality solutions', koji je za potrebe EuroTesta obavljao i testiranje odmorišta uz autoceste. Ispitivači su posjetili postaje od 15. studenog 2010. do 5. siječnja 2011. te proveli po jedno dnevno i noćno testiranje na svakoj postaji. Provjeravalo se i dokumentiralo fotografijama 80 čimbenika.

Ocjena je obuhvaćala točke pristupa i izlaska (20 posto ocjene), područje punjenja gorivom (25 posto), trgovine (10 posto), sanitarne čvorove (11 posto), higijene (14 posto) i cijene (20 posto). Za procjenu raspona robe u trgovini formirana je potrošačka košarica sa šest proizvoda široke potrošnje, a slično se postupilo i u procjeni cijena. Toaleti su procijenjeni izgledom, ali su i uzorci za zahodskih sjedala toaleta kurirskom službom slani na analizu u Synlab Hygieneinstitut (SHI) u Augsburgu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.