U Zagrebu uhvatili motorista, otkrili hrpu preinaka na motoru. Pogledajte kaznu

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

Policija je objavila da je ovaj tjedan njezina pozornost posebno usmjerena na ljubitelje "dva kotača" u cilju podizanja prometne kulture i njihove sigurnosti.

"U ponedjeljak, 24. lipnja oko 15.45 sati, 31-godišnjak je upravljao motociklom marke Suzuki, a kretao se Zagrebačkom avenijom u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđena je sumnja u tehničku ispravnost motocikla te je vozač s motociklom sukladno članku 258. stavku 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama upućen na izvanredni tehnički pregled gdje je utvrđeno sedam većih tehničkih nedostataka i to: neoriginalni ispušni sustav od 109 decibela, (dozvoljeno 96), neispravnost kočnog svjetlo, neoriginalni nosač registarske pločice, nedostaje registarska pločica, nedostaje osvjetljenje registarske pločice) koji su po članku 12. Pravilnika o tehničkim pregledima vozila okarakterizirani kao opasni nedostatak te je motocikl sukladno članku 290. Zakona o sigurnosti prometa na cestama isključen iz prometa.

Nadalje je utvrđeno da mu je isteklo važenje prometne dozvole, kako nije odjavio motocikl u roku od 15 dana od isteka prometne dozvole, te kako nije obnovio policu obveznog osiguranja kao i to da uz sebe nije imao prometnu dozvolu.

Protiv vozača će biti podnijet prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz članka 238. stavak 1., kažnjivo po članku 238. stavak 7., iz članka 250. stavak 2., kažnjivo po članku 250. stavak 13., iz članka 236. stavak 1.,kažnjivo po članku 236. stavak 8., iz članka 242. stavak 3., kažnjivo po članku 242. stavak 5., iz članka 244. stavak 2., kažnjivo po članku 244. stavak 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te iz članka 4. stavak 1., kažnjivo po članku 65. stavak 3. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Ukupna predviđena propisana minimalna kazna za navedene prekršaje iznosi 1330 eura", objavila je policija.

Drugi slučaj

"U utorak, 25. lipnja, oko 13.15 sati, 20-godišnjak je upravljao motociklom marke Malaguti zagrebačkih registarskih oznaka a kretao se kolnikom ulice I. Gardijske brigade Tigrovi u smjeru sjeverozapada. Dolaskom do raskrižja sa Ulicom Bože i Nikole Biondia, na kojem se promet upravlja kružnim tokom, ušao je u isti, te je pritom obilazio vozilo ispred sebe sa lijeve strane, a da se prethodno nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti po druge sudionike u prometu ili imovinu ne vodeći pritom računa o smjeru kretanja i položaju svog vozila.

Tom je prilikom desnim bočnim dijelom motocikla naletio na lijevi bočni dio osobnog automobila marke VW zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljala 53-godišnjakinja, istim kolnikom u istom smjeru, a u trenutku prometne nesreće nalazila se u kružnom toku, prateći prometnu taku, kako bi napustila kružni tok na izlazu broj 3, prema kolniku Ulice Bože i Nikole Biondi. Uslijed naleta vozač motocikla je zajedno s motociklom pao na kolnik. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta.

Nakon prometne nesreće vozač motocikla napustio je mjesto prometne nesreće, a da nije popunio Europsko izvješće niti ostavio svoje podatke i podatke o vozilu. Nadalje je utvrđeno da je 20-godišnji vozač motocikla upravljao sa navedenim motociklom bez položenog vozačkog ispita.

Vozač motocikla je uhićen te je 27. lipnja 2024 godine u 10.50 sati sproveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu, gdje mu je izrečena, novčana kazna u iznosu od 1970 eura", stoji u izvješću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.