VIDEO Aspark Owl: Električni Japanac je brži od Nevere, a sad je skinuo i dva rekorda

Foto: Aspark

SNAŽNIJI je i skuplji od Rimčeve Nevere, ali je i brži. 

Automobil dolazi iz Japana, a o njemu smo izvještavali još 2019. godine kad je japanski proizvođač objavio da ima hipersportski električni automobil s najboljim ubrzanjem u svjetskim okvirima. Ne samo da bolje ubrzava od svih oktanskih rivala već je brži i od Rimčeve Nevere. 

>> Brži i od Rimca: Upoznajte najbrži (električni) auto, poznata je i cijena

Tada je objavio kako može do 60 mph (96 km/h) i za manje od postignute 1.72 sekunde, pa čak i za manje od 1.7 sekundi. U međuvremenu se štošta promijenilo, a automobil je nakon premijere u Dubaiju sada stigao i do velike Britanije. Na Otoku je uspio srušiti dva rekorda, možda malo neuobičajena, ali itekako impresivna. 

Radi se o ubrzanju na četvrt milje, a dobri poznavatelji streetrace utrka znaju kako donji klub dvoznamenkastih vrijednosti i izlazne brzine do 200 km/h zvuče impresivno.

E pa japanski Aspark Owl prijeđe četvrt milje (402 m) s prosječnom brzinom od 322 km/h. Upravo tako, prosječnom brzinom. Probao je Owl voziti i na samo osminu milje, a to je završio s jednako impresivnim prosjekom od 309 km/h.

Sada vam je jasno koliko je malo potrebno ovom automobilu da postigne maksimalnih 400 km/h. Premda je Rimac s Neverom oborio 23 rekorda, a Aspark "samo" dva, ovi imaju posebnu težinu – potvrdio ih je Guinness. Postigao ih je na pisti Elvington, istoj onoj na kojoj je Richard Hammond stradao u dragsteru. 

Podsjetimo, Aspark Owl ima četiri elektromotora, raspolaže s 2012 KS i 2000 Nm. I dok snagom parira Neveri, baterija je gotovo dvostruko manja s kapacitetom od 64 kWh. Prema NEDC-ju, ima doseg od 450 km. 

Predviđena je proizvodnja tek 50 primjeraka, a početna cijena je 2.9 milijuna eura.