VIDEO Ovo je motor koji će pokretati najbolji sportski auto na svijetu

Foto: Gordon Murray Automotive

GORDON Murray je već jednom stvorio najbolji (i najbrži) hipersportski automobil na svijetu, a sada dovodi još jednu poslasticu. 

Njegov Gordon Murray Automotive već nekoliko godina radi na nekoliko projekata među kojima je T.50 najzanimljiviji i najatraktivniji proizvod. Premijera je zakazana za 4. kolovoza, a do sada smo mogli vidjeti nekoliko skica i saznati nekoliko detalja. 

Onaj bitan koji će zabrinuti čitavu konkurenciju je zasigurno motor. Pokreće ga Cosworthov V12 motor. A jedino skromno kod ovog motora je zapremina od 3,9 litara. Razvija maksimalnih 663 KS i 467 Nm. Ali pazite sad ovo, 71% maksimalnog momenta dostupno je od 2.500 o/min, maksimalan daje na 9000 o/min, a vrti se sve do 12.100 o/min. I to nije sve jer je jednako fascinantan odziv. Da se iz lera zabije na maksimalne okretaje treba mu samo 0,3 sekunde. Fascinantno!

 

Materijal izrade motora je kombinacija aluminijske slitine povišene čvrstoće s brojnim dijelovima od titana. Tako je masa radilice 13 kg, a cijeli motor teži tek 178 kg.
Pogađate, Gordon Murray kaže kako je inspiracija za motor bio 3.3 V12 motor iz Ferrarija 250 GTO, ali i motori poput Hondinog 3.5 V12 iz McLarenovih F1 bolida, te naravno BMW-ov S70/2 motor iz njegovog McLarena F1.

Svemu je pridružen 48V starter-generator sustav koji će u Vmax modu rada pomoći s 50 KS. Ali Gordon Murray je tu sasvim jasan i ne dopušta nepotrebne ukrase. Nema plastičnih poklopaca, ukrasa i maski, sve je dostupno pogledu i pregledno. Baš kao što i treba biti.

Recimo i kako će ovaj motor biti usuglašen sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem mase 80,5 kg koji, pogađate, "šalta najbolje na svijetu“. U svakom slučaju, strpimo se još malo.