VIDEO Porsche je prvi električni auto koji je svladao visinsku razliku od 4800 metara

Foto: Porsche

PORSCHE je u svrhu promocije novog modela izveo podvig koji će ući u Guinnessovu knjigu rekorda. 

Organizatori su uspjeli naći najnižu točku u Americi dostupnu automobilom iz koje su krenuli u put prema oblacima. Start je bio na 540.8 metara ispod razine mora, u rudniku Eagle Mine u Michiganu iz kojeg se izvlače metali neophodni za električna vozila - nikal i bakar. A onda je krenuo na put dug 2274 km, u kojem su sudjelovala tri tima vozača.

Automobilom se stajalo samo radi kratke okrijepe ili punjenja baterija pa je put u konačnici trajao 33 sata i 48 minuta. Za to vrijeme Porsche Taycan Cross Turismo se popeo na Pikes Peak, vrh na 4302 metra nadmorske visine, čime je svladana visinska razlika od čak 4842.967 metara. Razlika u dostupnosti kisika između dvije krajnje točke je čak 40 posto, što se itekako odrazilo na umor vozača. 

Cijeli događaj kamerom je zabilježio J.F. Musial, koji je bio putnik, ali je i jedini koji je odradio sve dionice 34-satne vožnje: "Ovo je među najtežim stvarima koje sam postigao, pretpostavljam da je zato u pitanju rekord. Ovo nitko od nas neće zaboraviti. A sada moram ići spavati na tjedan dana."

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Porsche ruši rekorde. Prošle godine je Taycanom Turbo S oborio brzinski rekord u zatvorenom prostoru vozeći kroz kongresni centar Ernest N. Morial brzinom od čak 165 km/h.