Igrao je političare, iznjedrio slavne sinove, a najbolju ulogu jedva je preživio

Foto: Press

"Saigon... sranje, još sam u Saigonu."

Martin Sheen je bio narator u dokumentarcu o jednom od tri glavna sudionika Daytonskog sporazuma, a interesantno da je on zapravo i rođen u Daytonu, još tamo 1940. godine kao Ramon Antonio Gerardo Estevez, jedno od desetero djece španjolsko-irskog para.

Mudra odluka je bila da to svoje latinsko četveročlano ime promijeni u Martin Sheen jer prije 50 godina sa svojim rodnim imenom ne bi stigao dalje od minimalnih epizoda u američkim serijama. Bilo bi pogodno za nekog marginalca nasilnika u španjolskim četvrtima, ne za nešto više od toga, dok bi uz današnje političke struje netko imena Gerardo vjerojatno visoko kotirao da glumi i recimo Georgea Washingtona.

Promijenio ime pa dobivao predsjedničke i dopredsjedničke uloge

Dosta toga u Hollywoodu ovisi o imenu, Sheen naprimjer uopće ni ne sliči na Španjolca, ali je shvatio da to nije ni bitno sve dok se tako zove, pa je poslije izmjene potpisa čak i dobivao predsjedničke i dopredsjedničke uloge. Ne baš Washingtona, no glumio je Johna Kennedyja, Roberta Kennedyja, nekoliko službenika Bijele kuće, možemo u taj spisak računati i ulogu u Mrtvoj zoni.

Svakako je šlag na torti stigao sa serijom Zapadno krilo u kojoj je kao Jed Bartlet predsjednikovao kroz 154 epizode.

Sve je to došlo kasnije. Prvo se morao postaviti na mapu, a za to mu je poslužilo što se glumački ugledao na Jamesa Deana, što je kao mlad malo i sličio na Jamesa Deana, a i što je glavni ženski lik u Pustari (Badlands) Terrencea Malicka osmišljen kao Deanova obožavateljica, pa je i glavni muški morao malo bacati na njega.

Uloga u Pustari je bila prva velika za Sheena, moderni Clyde Barrow, i tu se sa Sissy Spacek upisao u dugu knjigu mladih, zaljubljenih bjegunaca od zakona u američkom filmu. Teško je i početi nabrajanje tko je sve tu upisan.

To je prva velika, a ključna je naravno Apokalipsa danas, u kojoj je ostvario možda i podcijenjenu izvedbu budući da se rijetko potencira koliko je dobar bio, a čak i ne smeta što on nije radio onu divnu naraciju, nego njegov brat Joe Estevez, realno zvuče apsolutno isto.

 

Jedva je preživio to snimanje, konstantna alkoholiziranost i jedan srčani udar mogli su ga doći glave, međutim opstao je i poslije je svoju donekle uvučenu i nenametljivu facu uspio posaditi u još filmskih i televizijskih klasika.

Pored navedenih naslova možemo izdvojiti i njegovu ranu rolu u Catch-22 pa kasnije u Gandhiju, That Championship Season, Wall Streetu, Gettysburgu, Uhvati me ako možeš i Departed. Onda su tu i Firestarter po Kingu, glasovna pomoć u JFK-u, serija Grace i Frenkie u kojoj je redovan, a ako ne uzmemo za minus slavni trash, Gospu Jakova Sedlara, i naraciju u spomenutom dokumentarcu o Franji Tuđmanu, nema se mnogo za zamjeriti Martinu Sheenu u poslovnom smislu.

Nema svakako ni u obiteljskom, ipak je iznjedrio korisne holivudske sinove Emilija Esteveza i Charlieja Sheena, malo tko je korisniji. Nije fer ne spomenuti i drugo dvoje djece, jesu manje slavni, ali ipak su "u poslu", u pitanju su Ramon i Renee Estevez.

Što se tiče Gospe, mnogi ljudi koji su snimali s njim su ga kasnije opisali kao izuzetnog gospodina i svi razlozi vode ka tome da bi im trebalo vjerovati.

Kako smo počeli tekst rečenicom koju on čak nije ni izgovorio, možemo završiti jednom koju jest: "I loved you in Wall Street." Mister Martin Sheen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.