Izašla je gomila novih filmova. Iskopali smo naslove koje zapravo i vrijedi pogledati

Foto: Press

POTRAGA za filmovima koje vrijedi gledati uvelike je otežana hiperprodukcijom filmova koji zapravo ne vrijede ništa. Stavili smo rudarske rukavice i kacigu, ušli u rudnik u kojem se do dragulja dolazi teškim radom pa vam donosimo listu novih naslova koje morate pogledati, čak i u slučaju da ste zagovornik premise po kojoj se samo umrijeti mora. Neki od njih su toliko novi da im treba još par dana da stignu na streaming servise. 

The Good Nurse

 

Sumnjajući da je njezin kolega (Eddie Redmayne) odgovoran za niz misterioznih smrti pacijenata, medicinska sestra (Jessica Chastain) riskira vlastiti život kako bi otkrila istinu u uzbudljivom trileru temeljenom na istinitim događajima.

Procjenjuje se da bi medicinar Charles Cullen mogao biti odgovoran za čak 400 smrtnih slučajeva, što bi ga učinilo najgorim serijskim ubojicom u zabilježenoj povijesti. Jedan od najvećih Netflixovih aduta ove godine The Good Nurse režirao je Tobias Lindholm (Zlatna palma za Another Round), koji je radio na Mindhunteru i na danskoj uspješnici Borgen. Dobra medicinska sestra na Netflixu će vas obići za par dana. 

Amsterdam

Doktor i medicinska sestra (udruženi s odvjetnikom) nositelji su priče i filma Amsterdam, koji se prikazuje u kinima. Teško da postoji projekt koji je okupio više zvijezda na jednom mjestu.

Christian Bale, Margot Robbie, Chris Rock, Anya Taylor-Joy, Zoe Saldana, Mike Myers, Taylor Swift, Rami Malek I Robert De Niro dovoljno su razloga da pogledate priču iz 1930-ih, o prijateljima koji svjedoče ubojstvu. Kada i sami postanu osumnjičeni, otkrivaju jednu od najnečuvenijih zavjera u američkoj povijesti. 

Pad

 

Pad je film o preživljavanju katastrofe, koji će vas natjerati da izgrizete sve nokte. Niskobudžetna doza adrenalina u kinima je napravila odličan rezultat. Napeta od prve do posljednje minute, priča prati dvije prijateljice koje se odluče popeti na 600 metara visok televizijski odašiljač kako bi s njega prosule pepeo tragično stradalog prijatelja.

Rđava konstrukcija se raspada, a djevojke ostaju na maloj platformi na vrhu. Signala za mobitel nema, vode ima samo u maloj boci, a uskoro dolijeću i lešinari. Pad je dvosatno putovanje u anksioznost, pa se pripremite na znojne dlanove i utrobu koja podrhtava od straha od visine.

Blonde

 

Istovremeno bljutav i hipnotizirajuć, Netflixov najkontroverzniji film s oznakom 17+ zove se Blonde i donosi trosatnu fiktivnu biografiju najslavnije plavuše svih vremena Marilyn Monroe.

Holivudski stereotipi o seksualnoj eksploataciji žene koja se istovremeno valjala po blatu i bila kovana u zvijezde imaju najmanje veze s filmom, a zapravo su lekcija o cijeni slave u industriji zabave i o tome zašto muškarci više vole plavuše. Ovoj plavuši (Ana de Armas) kamere su doslovno ušle u vaginu, a vidjet ćete i predsjednički felatio u krupnom planu. 

Triangle of Sadness

 

Trokut tuge je ovogodišnji pobjednik Cannesa, a režirao ga je švedski dobitnik čak dvije Zlatne palme Ruben Ostlund. Brod luđaka plovi ka svom posljednjem odredištu. Njegovi putnici su zvijezda Instagrama, maneken, ruski biznismen koji se obogatio na prodaji govana (gnojiva), ostarjela dama.., a frustriranu posadu predvodi poremećeni kapetan, kojeg igra fenomenalni Woody Harrelson.

On će svojim putnicima priuštiti trovanje hranom, pa će im, dok povraćaju, citirati Marxa. Kapetan se najviše sukobljava s ruskim kapitalistom kojeg igra fenomenalni Zlatko Burić. Kazna će uslijediti na pustom otoku, na mjestu gdje instagramski lajkovi ne vrijede ništa i gdje može preživjeti samo higijeničarka koja zna uloviti ribu. 

The Hustle

 

Objavljen u lipnju, Netflixov Hustle je srušio rekorde gledanosti i predstavlja pravo osvježenje na polju sportskog filma. Mogao bi se okarakterizirati kao novi Rocky i donosi priču o pomoćnom treneru (Adam Sandler) i njegovoj borbi da talentiranog Španjolca dovede do NBA-a.

Priča o rubnim trenucima koji velike sportaše dovode do zgoditaka u slow motionu nije prošla bez svjetskih, ali ni domaćih zvijezda inteligentnog sporta. U filmu se pojavljuje voditelj i glumac Ivica Kovačević, ali i Big Serbian, centar Dallas Mavericksa, visok 2 m i 21 cm. Uz škripanje parketa i sve draži košarke, saznat ćete da svaki uspjeh pojedinca ovisi o odnosu koji ostvari sa svojim trenerom, a možda pustite i pokoju suzu. 

Three Thousand Years Of Longing

 

Film koji su prozvali Aladinom za odrasle dolazi od Georgea Millera (Mad Max). Bajkovita romansa iz hotelske sobe u Istanbulu bio bi najkraći opis Tri tisuće godina čežnje, ali opet i nedovoljan da predstavi film koji pokazuje bolju stranu CGI-ja i talent vodećih britanskih glumaca današnjice.

Tilda Swinton igra Alitheu, emocionalno usamljenu ženu koja kupi suvenir na istanbulskoj tržnici, pa iz boce oslobodi duha The Djinna, (Idris Elba) koji ima podosta za ispričati o događajima na sultanovom dvoru. O Idrisu se dosta spekulira kao o prvom crnom Bondu, a zašto - provjerite u filmu redatelja koji je uvijek bio i jest ispred svog vremena.

The Unbearable Weight of Massive Talent

 

Film u kojem Nicolas Cage igra Nicolasa Cagea vrhunska je zajeba… snimljena u Dubrovniku. Ako ste propustili Nepodnošljivu težinu golemog talenta, ispravite grešku i pogledajte kako se Hollywood sprda sam sa sobom.

Cage igra sam sebe, a Dubrovnik glumi Mallorcu. Cage dolazi na španjolski otok, ali tamo neočekivano postaje agent CIA-e, dok mu je narkomafija za petama. Pedro Pascal mu želi uvaliti scenarij, pa dvojac započinje neobično prijateljstvo dok istovremeno pokušava izvući živu glavu. Cage je očajan i nezadovoljan slavom, ali ne tako kao Marlyn u Blonde.

Black Phone

 

Horor je u ozbiljnoj krizi, pa se rijetko dogodi da se snimi neki od kojeg svaka dlaka na tijelu stoji uspravno. Sramežljivog dječaka otima sadistički ubojica i zatvara u zvučno izoliran podrum u kojem od vrištanja nema nikakve koristi.

Oteti tinejdžer koristi misteriozni crni telefon kako bi komunicirao s prethodnim žrtvama otmičara, kojeg igra Ethan Hawke. Crni telefon provocira psihozu svih onih koji žive u strahu od otmice djeteta. Scenarist je sin pisca Stevena Kinga, tako da su genetski preduvjeti za pisanje dobrog horora - ispunjeni.

Halloween Ends

 

Kad smo već kod horora, ova godina bit će upamćena po završetku jedne od najdugoročnijih filmskih franšiza, ona koju je utemeljio John Carpenter filmom Halloween iz 1978. godine. Priča o psihopatskom ubojici s maskom i nožem, koji je pobjegao iz ludnice pa 45 godina proganja Jamie Lee Curtis konačno završava, a kako će to izgledati - saznat ćemo 14. listopada.

Za sada znamo da će biti krvavo i da najcjenjenija horor franšiza u povijesti filma dostiže zastrašujući završetak kada se Laurie Strode po posljednji put suoči s utjelovljenjem zla, Michaelom Myersom, u konačnom sukobu kakav nije zabilježen na ekranu nikada prije. Samo će jedno od njih preživjeti.