Knjiga koja je zavladala svim svjetskim ljestvicama idealna je za čitanje na plaži

Foto: Shutterstock

MOŽDA ste već na moru, možda se spremate, a postoji šansa da vam godišnji još nije počeo. Bilo koja od navedenih situacija vapi za dobrim štivom. Ljeto donosi čar bezbrižnosti pa smo se potrudili pronaći knjige koje će vam to raspoloženje potaknuti, a idealno bi bilo da ga podrže. Naravno, ljubavnih romana neće nedostajati, a tu je i drugo, malo lakše, štivo.

Prvi dan ostatka tvog života – Maud Ankaoua

Maëlle, direktorica financija u uspješnoj razvojnoj tvrtki živi užurbanim životom koji se svodi na odlazak na posao i povremene užitke. U tom strogo uhodanom životu nema mjesta za snove, sve do dana kada je najbolja prijateljica Romane ne zamoli za veliku uslugu. Pitanje je života i smrti. Maëlle je sumnjičava, ali ipak prihvaća i odlazi na putovanje u daleki Nepal.

Uspon vrhovima Annapurne u himalajskom gorju pretvorit će se u istinsko duhovno putovanje. Kada ova mlada žena spozna da stvarnost možda i nije takva kakvom ju je zamišljala, počinje njezino osobno preispitivanje. Tijekom uzbudljivih iskustava i susreta, Maëlle će pronaći ključ istinske sreće i iz temelja promijeniti svoj život.

Kućica novih početaka – Suzanne Snow

Iako se ne odvija na morskoj obali, ovaj nas roman uvodi u jedan idilični svijet – svijet seoske romanse. No to selo sasvim se razlikuje od naših. Budući da se radnja odvija u Velikoj Britaniji, ruralna područja prilično su civilizirana te su takvi i likovi u romanu.

Pomalo standardan zaplet u kojem junakinja iz velikog grada odlazi u novi život koji će joj, nada se, donijeti jednostavnost i zaliječiti njezino slomljeno srce obećava dobar provod već od prve stranice. Volite li ljubiće autorice Julie Caplin, ova će vam se priča sigurno svidjeti.

Knjiga utjehe – Matt Haig

Empatija i jedinstven uvid u sva stanja ljudske duše čine Matta Haiga piscem koji, osim sjajne fikcije, čitateljima isporučuje neponovljiv žanr koji zaslužuje vlastitu kategoriju. Neobičan je paradoks da najjasnije, najutješnije životne lekcije učimo kad smo na samom dnu.

Knjiga utjehe sadrži misli, meditacije, popise, primjere, stvari na koje Haig podsjeća sebe i svoje čitatelje kako bismo se u teškim vremenima lakše održali na površini i dospjeli do sigurne obale. Slavni Stephen Fry napisao je kako bi Haigove knjige trebalo uzimati dvaput na dan, kao lijek. Provjerite zašto.

Jezero od riječi – Emily Henry

January je autorica popularnih ljubavnih romana. Gus je autor “ozbiljnih” knjiga koje kritika obožava. U njenim se romanima svi zaljubljuju i žive sretno do kraja života. U njegovim su romanima svi nesretni i na kraju umiru. Ona je (usprkos nedavnim događajima koji to ozbiljno dovode u pitanje) beznadno romantična. On je uvjeren da je ljubav bajka. Oni nemaju ništa zajedničko osim činjenice da stanuju jedno do drugoga te da su ostali bez književnog nadahnuća.

Kako bi potaknuli kreativnost, January i Gus sklapaju neobičan dogovor: ona će napisati remek-djelo “ozbiljne” književnosti, a on lepršavu ljubavnu priču. Do kraja ljeta oboje će dovršiti knjige i nitko se neće zaljubiti. Ni slučajno. Jer to bi bio grozomoran klišej, ili?

Na kraju obojica umiru – Adam Silvera

Lepršav naslov, zar ne? No, radi se o romanu Adama Silvere koji se u rekordnom roku nakon objavljivanja prometnuo u književnu senzaciju zavladavši svim svjetskim ljestvicama najprodavanijih knjiga te preuzevši titulu najboljeg romana za mlade svih vremena u izboru svih relevantnih medija.

Petog rujna, malo nakon ponoći, Mateo Torrez i Rufus Emeterio primit će loše vijesti Agencije Death-Cast: danas će umrijeti. Mateo i Rufus potpuni su stranci, ali, iz različitih razloga, obojica na posljednji dan svog života žele naći novog prijatelja. Dobra je vijest da za to postoji aplikacija.

Nazvana je Posljednji prijatelj i kroz nju će se Rufus i Mateo povezati u posljednjoj velikoj pustolovini – i u jednom jedinom danu proživjeti cijeli život. Ovo jest potresna, ali podjednako ohrabrujuća priča o dvojici mladića čiji se životi promijene u samo jednom nezaboravnom danu, priča koja nas podsjeća kako nema života bez smrti, ali ni ljubavi bez gubitka. Knjiga izlazi 27.6.