Scorsese nije mislio da će ovaj film biti uspješan, a onda je za njega dobio Oscara

Screenshot/Foto: Youtube/EPA

MARTIN Scorsese jedan je od najpoznatijih redatelja svih vremena. U svojoj karijeri dobio je brojne nominacije i osvojio prestižne nagrade, ali samo jednog Oscara za najboljeg redatelja. Prvu nominaciju za Oscara Scorsese je dobio 1981. za film Razjareni bik (Raging Bull), a posljednju 2024. godine za Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon). Dosad je devet puta bio nominiran za najboljeg redatelja, a ukupno ima 16 nominacija za Oscara, od kojih samo jednu pobjedu.

Međutim, jedini film za koji je hvaljeni redatelj osvojio Oscara bio je ujedno i onaj za koji je to najmanje očekivao. Kako prenosi Far Out Magazine, Scorsese nikada nije očekivao da će njegov kriminalistički triler Pokojni (The Departed) iz 2006. godine biti toliko uspješan. Film je na dodjeli Oscara 2007. godine proglašen najboljim, a Scorsese najboljim redateljem. 

"Riječ koju koristim je 'iznenađen'. Nisam očekivao da će film Pokojni Akademija i kritičari ovoliko prihvatiti. Mislio sam da snimam mali žanrovski film. Pokušao sam napraviti žanrovski film i otkrio sam da ne mogu, da je to postalo nešto drugo", komentirao je tada redatelj, prenosi Far Out. 

Radnja govori o policajcu na tajnom zadatku i krtici u policiji koji se pokušavaju identificirati dok se istovremeno infiltriraju u irsku bandu u Južnom Bostonu.

 

U filmu su sudjelovala velika glumačka imena, poput Leonarda DiCaprija, Matta Damona, Jacka Nicholsona, Marka Wahlberga, Martina Sheena, Raya Winstonea, Vere Farmige, Aleca Baldwina i Anthonyja Andersona.

Kriminalistički triler Pokojni bio je 2007. godine na Oscarima nominiran u pet kategorija: najbolji film, najbolji redatelj, najbolji sporedni glumac, najbolji adaptirani scenarij i najbolja montaža, a jedino nije osvojio nagradu u kategoriji Oscara za najboljeg sporednog glumca, u kojoj je bio nominiran Mark Wahlberg.

Film je dostupan za gledanje u pojedinim zemljama na Netflixu, a gledatelji u Hrvatskoj mogu ga posuditi i pogledati na Prime Videu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.