Martin Scorsese otkrio svoj omiljeni film Johna Waynea

Foto: EPA/Screenshot: YouTube

Martin Scorsese, jedan od najvećih redatelja svih vremena, crpio je inspiraciju iz raznih izvora, no jedan film Johna Waynea ostavio je najdublji utjecaj na njegovu karijeru. Iako je prošlo gotovo pedeset godina otkako je John Wayne preminuo, njegov utjecaj na Hollywood i dalje je snažan. Mnogi redatelji, poput Stevena Spielberga i Georgea Lucasa, ističu Wayneove filmove kao ključne u oblikovanju svojih stilova i kreativnosti.

Scorsese, poznat po filmovima kao što su Ulice zla, Taksist i Dobri momci, često ističe film Tragači kao svoj najveći izvor inspiracije. Sličnost u prikazu složenih likova, poput Ethana Edwardsa iz Tragača, može se primijetiti i u filmovima kao što su Razjareni bik i Bande New Yorka.

U svom prvom filmu Tko to kuca na moja vrata? Scorsese je uključio scenu u kojoj Harvey Keitel raspravlja o Tragačima i Johnu Wayneu. Osim toga, Scorsese i Paul Schrader priznali su da je putovanje Travisa Bicklea u Taksistu djelomično inspirirano Ethanovim putem iskupljenja iz Tragača.

"Znate onu scenu u Tragačima gdje Ward Bond dolazi do kuće i kaže: 'Hajde da popijemo kavu?' To je postala scena s mojom majkom u filmu Dobri momci", rekao je Scorsese za Indie Wire. Objasnio je da je, čak i tijekom procesa odabira glumaca za svoj kriminalistički klasik, imao u mislima Fordovo i Wayneovo remek-djelo, posebice pri stvaranju uvjerljivih i autentičnih obiteljskih odnosa među likovima.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.