Netflixov Avatar već se nalazi na meti kritika zbog prikaza jednog od glavnih likova

Screenshot: YouTube/Netflix

KIAWENTIIO i Ian Ousley, zvijezde Netflixove serije Avatar: The Last Airbender, igrane adaptacije istoimene Nickelodeonove animirane serije, progovorili su o promjenama koje su Netflixovi scenaristi odlučili napraviti u nadolazećoj seriji. 

Avatar: The Last Airbender prati dječaka Aanga, Avatara koji upravlja elementima vode, zraka, vatre i zemlje. Kao Avatar, Aang je zadužen za očuvanje mira u svijetu, zbog čega mora stati na kraj zlom gospodaru vatre Ozaiju, kako bi zaustavio stoljetni rat koji je doveo do genocida Aangovog naroda - Zračnih nomada. Aangu se u avanturi pridružuju Katara i Sokka iz Južnog plemena vode, a kasnije pronalazi nove prijatelje.

 

Animirana serija koju su kreirali Michael Dante DiMartino i Bryan Konietzko prikazivala se od 2005. do 2008. godine i prikupila je brojne obožavatelje.

No, scenaristi Netflixa odlučili su prilagoditi scenarij modernom dobu i promijeniti neke dijelove originalne priče. Kiawentiio, koja glumi Kataru, i Ousley, koji glumi Sokku, progovorili su o promjenama koje su zahvatile Katarinog brata Sokku, prenosi Deadline.

Ousley je u intervjuu za EW izjavio da realistični prikazi dodaju određenu težinu materijalu, na što se nadovezala Kiawentiio i rekla: "Imam osjećaj da smo izbacili element seksizma kada je riječ o Sokki. Mislim da je u originalnoj seriji bilo puno trenutaka koji su bili upitni."

Fanovi su razočarani promjenom

Ova izjava izazvala je lavinu reakcija vjernih fanova koji su razočarani jer je Netflix odlučio promijeniti njihov najdraži lik. Naime, Sokka je u animiranoj seriji imao seksističke izjave, ali to nikada nije prikazano kao poželjna osobina.

Primjerice, Sokka je jednom prilikom rekao: "Cure su bolje od dečki u popravljanju hlača, a dečki su bolji u lovu, borbi i sličnim stvarima. To je samo prirodni poredak stvari." No, mladi borac se razvijao i rastao kroz seriju, zbog čega je brzo promijenio svoje mišljenje. U jednom trenutku čak je trenirao uz grupu ratnica koje su mu pomogle da usavrši svoje borilačke vještine.

Obožavatelji Avatara podijelili su svoja mišljenja o Netflixovoj odluci na društvenim mrežama.

"Ali animirana serija se bavila Sokkinim seksizmom. Saznao je koliko je bio glup i koliko je malo znao o tome kako biti ratnik tek nakon što ga je žena ponizila u borbi", napisao je jedan korisnik Reddita. "Ti 'upitni' trenuci imali su svoju svrhu."

"Sokkin seksizam bio je dio razvoja njegovog karaktera. Ratnice su ga pobijedile, nakon čega se osjećao poniženo i tražio je njihovu pomoć kako bi postao jači borac", dodao je drugi.

"I tako to počinje. Miču sve nedostatke s likova, tako da se ne mogu razvijati kroz priču. Stvarno odlična ideja", napisao je treći obožavatelj.

Serija Avatar: The Last Airbender dolazi na Netflix 22. veljače.