Ovo su najskuplji ovogodišnji filmovi. Samo jedan od njih bio je uspješan

Screenshot: Youtube/Disney

VISOKOBUDŽETNI filmovi obilježili su 2023. godinu, ali među najskupljim ovogodišnjim filmovima, samo jedan se smatra komercijalnim uspjehom. 

Prema izvješću portala IndieWire, u 2023. godini objavljeno je čak 13 filmova čiji budžeti iznose 200 milijuna dolara ili više. Ovaj broj povećat će se na 14 s izlaskom filma Aquaman and the Lost Kingdom, koji u kina dolazi 22. prosinca. 

Unatoč visokim proračunima, većina ovih filmova bori se za ostvarivanje profita. Od 14 filmova s visokim budžetom, sedam ih je producirao Disney, a većina filmova su nastavci, remakeovi ili adaptacije Marvelovih i DC-jevih stripova. Samo je jedan od njih uspio ostvariti profit.

IndieWire je ove filmove usporedio s uspješnim filmovima skromnijeg proračuna, primjerice, Deadpool iz 2016. godine koštao je 58 milijuna dolara, a zaradio je 782 milijuna dolara diljem svijeta.

Isto tako, ovogodišnja komedija Barbie, čiji je budžet iznosio 135 milijuna dolara, zaradila je 1,44 milijarde dolara, dok je horor Five Nights at Freddy’s koštao oko 20 milijuna dolara, a zaradio je 272 milijuna dolara. Ovi rezultati su dokaz da za uspjeh na kino blagajnama nisu uvijek potrebni vrtoglavi iznosi budžeta.

U nastavku donosimo popis najskupljih ovogodišnjih filmova, njihove budžete, zaradu, kao i procjene IndieWirea za filmove koji trenutno igraju u kinima ili tek dolaze u kina. Važno je napomenuti da u navedeni budžet nisu uračunati troškovi marketinga i prikazivanja filmova u kinima, koji nerijetko iznose i preko 100 milijuna dolara.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Disneyjev superherojski film s Paulom Ruddom u glavnoj ulozi označio je početak problema za slavnu produkcijsku kuću. Budžet za film Ant-Man and the Wasp: Quantumania iznosio je 200 milijuna dolara, dok je zarada diljem svijeta iznosila 476 milijuna dolara. Nezainteresiranost publike nagovijestila je poteškoće s kojima će se Marvelovi filmovi susresti do kraja godine. 

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Guardians of the Galaxy Vol. 3 imao je budžet od 250 milijuna dolara, a na kino blagajnama zaradio je 845 milijuna dolara, što ga čini najprofitabilnijim Marvelovim filmom 2023. godine. Ovo je ujedno i jedini ovogodišnji film čiji su troškovi iznosili više od 200 milijuna dolara, a čija se zarada smatra komercijalnim uspjehom.

Fast X

Studio Universal platio je produkciju desetog nastavka akcijske franšize Brzi i žestoki, čak 340 milijuna dolara. Film je diljem svijeta zaradio 714 milijuna dolara, što nije bilo dovoljno da bi studio ostvario profit. 

The Little Mermaid

Troškovi produkcije Disneyjeve igrane adaptacije The Little Mermaid iznosili su 297 milijuna dolara, a film je na kino blagajnama zaradio 570 milijuna dolara. IndieWire je naveo da bi se ova zarada mogla smatrati uspjehom da su troškovi produkcije iznosili 100 milijuna dolara manje. 

Transformers: Rise of the Beasts

Novi nastavak Transformersa imao je budžet između 195 i 200 milijuna dolara, što je manje nego kod nekih drugih nastavaka franšize. Film je zaradio 439 milijuna dolara, a prema procjenama IndieWirea, to bi trebalo biti dovoljno da pokrije sve troškove, ali nedovoljno da ostvari profit studiju Paramount.

The Flash

Uz zaradu od 270 milijuna dolara i troškove koji su iznosili između 200 i 220 milijuna dolara, The Flash se smatra jednim od najvećih promašaja u povijesti filma.

Elemental

Iako se za Elemental predviđalo da će biti jedan od najvećih promašaja za Disney, zbog loše posjećenosti u prvim tjednima prikazivanja, animirani film zaradio je 496 milijuna dolara. Budžet je iznosio 200 milijuna dolara. 

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Za novi nastavak Nemoguće misije govorilo se da će biti veliki hit, no film je zaradio 568 milijuna dolara diljem svijeta. Iako je to visok iznos, troškovi produkcije iznosili su 291 milijun dolara, zbog čega film nije ostvario dovoljno visok profit za studio Paramount.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Još jedan Disneyjev promašaj, Indiana Jones and the Dial of Destiny zaradio je 384 milijuna dolara, dok je budžet za film iznosio između 295 i 300 milijuna dolara. Kritičari su pohvalili izvedbu Harrisona Forda u posljednjem filmu o najpoznatijem fiktivnom arheologu, no to nije bilo dovoljno da film privuče publiku u kina. 

Killers of the Flower Moon

Scorseseov najnoviji film trebao je privući nove pretplatnike na streaming platformu Apple TV+, no novinari IndieWirea nisu sigurni hoće li film to uspjeti postići jer zarada u kinima nije bila dovoljna ni da pokrije troškove produkcije. Budžet za film iznosio je 200 milijuna dolara, a zarada je iznosila 160 milijuna dolara.

The Marvels

Prema IndieWireu, budžet za film The Marvels bio je 220 milijuna dolara. Prema procjenama portala konačna zarada za film trebala bi iznositi oko 220 milijuna dolara, što ga čini velikim promašajem. Film je trenutno zaradio oko 197 milijuna dolara.

Wish

Disneyjev najnoviji animirani film trenutno je u drugom tjednu prikazivanja, a dosad je zaradio 82 milijuna dolara. Budžet za film iznosio je 200 milijuna dolara, a IndieWire predviđa da bi Wish mogli spasiti božićni praznici.

Napoleon

Slično Wishu, Napoleon je također u drugom tjednu prikazivanja. Budžet za novi film Ridleyja Scotta iznosio je 200 milijuna dolara, no, prema nekim procjenama, moguće je da je bio manji. Film je trenutno zaradio 82 milijuna dolara u kinima diljem svijeta, a kao i Scorseseov film, Napoleon bi trebao privući nove pretplatnike na Apple TV+.

Aquaman and the Lost Kingdom  

Warner Bros. je za produkciju novog Aquamana izdvojio 205 milijuna dolara, a IndieWire predviđa da bi film mogao biti uspješan jer izlazi u povoljno vrijeme. Aquaman and the Lost Kingdom u kina dolazi 22. prosinca, a jedina mu je konkurencija trenutno Wish i Napoleon. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.