Pet najboljih horora svih vremena prema Varietyju. Koji vam je od njih broj jedan?

Screenshot: Youtube

LISTOPAD je mjesec kada mnogi uživaju u gledanju horor filmova i često ih gledaju više nego u drugim mjesecima u godini. Skupina kritičara iz Varietyja izdvojila je sto najboljih horora svih vremena. 

Kako su istaknuli, prilikom sastavljanja popisa u obzir su uzeli sve, "od visokokvalitetnih do jednostavnih ostvarenja, od čiste trivijalnosti do Hitchcocka". Na njihovom popisu nalaze se brojni poznati filmovi, uključujući Carrie iz 1976. godine, Kad jaganjci utihnu iz 1991. godine, Noć vještica iz 1978. godine i brojne druge filmove. Međutim, nijedan od ovih naslova nije zauzeo prvih pet mjesta na ljestvici. Evo koji su to filmovi.

Rosemaryna beba (Rosemary's Baby)

Na petom mjestu nalazi se film Rosemaryna beba iz 1968. godine. Ovaj američki horor nastao je u režiji Romana Polańskog i prati priču o mladom paru, Rosemary i Guyu Woodhouseu, koji se sele u staru zgradu okruženu čudnim susjedima i pojavama. Kada Rosemary misteriozno zatrudni, paranoja zbog sigurnosti njezina nerođenog djeteta počinje kontrolirati njezin život.

U filmu su u glavnim ulogama Mia Farrow i John Cassavetes, a u sporednima Ruth Gordon, Sidney Blackmer, Maurice Evans, Ralph Bellamy i brojni drugi glumci. Film je bio nominiran za dva Oscara, a Ruth Gordon osvojila je Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Ralje (Jaws)

Četvrto mjesto zauzeo je poznati film Ralje iz 1975. godine. Ralje se temelje na istoimenom romanu Petera Benchleyja, a film je nastao u režiji Stevena Spielberga. Radnja filma smještena je na otoku Amity u blizini Long Islanda, na kojem građane terorizira golemi morski pas ubojica. Kako bi ga spriječili da napada i ubija ljude, lokalni šerif, morski biolog i stari moreplovac udružuju snage i pokušavaju ga uloviti.

Glumačka postava filma uključuje Roya Scheidera, Roberta Shawa, Richarda Dreyfussa, Lorraine Gary, Murraya Hamiltona, Carla Gottlieba, Jeffreyja Kramera, Susan Backlinie i druge zvijezde. Ralje su bile nominirane za četiri Oscara, a film je pobijedio u kategorijama Oscar za najbolji zvuk, Oscar za najbolju montažu i Oscar za najbolju originalnu glazbu.

Psiho (Psycho)

Poznati film redatelja Alfreda Hitchcocka, Psiho iz 1960. godine, nalazi se na trećem mjestu liste najboljih horora svih vremena. Priča prati tajnicu Marion Crane iz Phoenixa koja je ukrala 40 tisuća dolara od klijenta svog poslodavca i utočište pronalazi u zabačenom kalifornijskom motelu. Motel je u vlasništvu potlačenog Normana Batesa i njegove majke koja upravlja njime.

Glavne uloge u filmu utjelovili su Anthony Perkins i Janet Leigh, a uz njih glumili su i Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam, John McIntire i brojni drugi glumci. Kao i prethodna dva filma, Psiho je također bio nominiran za Oscara u kategorijama Oscar za najbolju žensku sporednu ulogu, Oscar za najboljeg redatelja, Oscar za najbolju crno-bijelu kinematografiju i Oscar za najbolju crno-bijelu umjetničku režiju-dekoraciju interijera.

Egzorcist (The Exorcist)

Jedan od najstrašnijih horora, Egzorcist iz 1973. godine, nastao je u režiji Williama Friedkina i zauzeo drugo mjesto na ovom popisu. Priča prati život 12-godišnje djevojčice koju zaposjedne misteriozni entitet, a njezina majka shvaća da ju je opsjeo vrag. Njezina jedina nada nalazi se u dvojici katoličkih svećenika i drevnom obredu demonskog egzorcizma kako bi joj spasili život.

U poznatom hororu glumili su Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Jack MacGowran, Jason Miller, William O'Malley i druge zvijezde. Egzorcist je bio nominiran za čak deset Oscara, a 1974. pobijedio je u kategorijama Oscar za najbolji adaptirani scenarij i Oscar za najbolji zvuk.

Teksaški masakr motornom pilom (The Texas Chainsaw Massacre)

Kao najbolji horor svih vremena, kritičari Varietyja izdvojili su Teksaški masakr motornom pilom iz 1974. godine. Film koji je Tobe Hooper režirao, producirao i skladao glazbu za njega smatra se pravim horor klasikom.

Radnja prati Sally i njezinog brata te njihove prijatelje koji odlaze u ruralni Teksas kako bi posjetili djedov grob nakon što su čuli da je možda vandaliziran. Nakon skretanja do stare seoske kuće svoje obitelji, otkrivaju skupinu ludih, ubojitih otpadnika koji žive u susjedstvu. Dok Leatherface, s motornom pilom i maskom od ljudske kože, napada skupinu jednog po jednog, preživjeli moraju učiniti sve što mogu kako bi pobjegli.

U filmu su glumili Marilyn Burns, Edwin Neal, Allen Danziger, Paul A. Partain, William Vail, Teri McMinn, Gunnar Hansen, Jim Siedow i drugi. Iako su svi prethodni filmovi bili nominirani za Oscara, a neki ga i osvojili, Teksaški masakr motornom pilom nije bio nominiran ni u jednoj kategoriji.

Cijeli popis koji se nalazi na listi kritičara Varietyja pogledajte ovdje. Koji vam je od filmova koje su izdvojili najbolji?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.