Silovanje, terorizam i klasni jaz: Pogledali smo najpopularniji film na Netflixu

Foto: Press

ŽIVIMO u vremenu ženske emancipacije, ali i brutalnog iživljavanja nad ženama. Tekst je "pokvaren" spoilerima, ali ne onako kako je većina stvari pokvarena u današnjem svijetu. Govorimo o tome kako je tržište u kojem "seks prodaje sve" zamijenilo ono u kojem je zlostavljanje postalo prvoklasni medijski sadržaj.

UPOZORENJE! Tekst sadrži spoilere!

Luckiest Girl Alive je jedan od onih mainstream filmova koji provociraju pažnju masovne publike a da nisu baš neko iskustvo zbog kojeg se na dva sata zanemaruje djetetova školska zadaća ili se umjesto obroka "na žlicu" naručuje dostava.

 

Najgledaniji film na Netflixu ima intrigantnu, ženski senzibiliziranu temu koja će vam pokazati kako zapravo svi stojimo u mjestu dok trčimo za snovima - dok nam se obroci serviraju u onim kockastim torbama na leđima užurbanih biciklista. 

Adaptacija bestsellera

Priča filma adaptacija je istoimenog bestsellera Jessice Knoll, koji nije na tragu onih lamentiranja o celebrity tetama i stričekima koji su pet puta išli u istu hotelsku sobu, gdje ih je zlostavljao perverzni filmski producent.

Ovo je stvarni i neisplativi horor, koji je psihu autorice romana uništio do te mjere da ju je pretvorio u lutku na napuhavanje (replika iz filma). Ta praznina je ispunjena svim gadostima koje, kao, nitko ne želi čuti, a opet svi naćule uši da bi doznali i najgnjusnije detalje slučaja. 

Možete posegnuti za gledanjem filma koji je produkcijski spakiran kao Seks i grad, ali će vas kadrovi bez upozorenja uvući u brutalne scene silovanja. Pravo ime Ani Fanelli (Mila Kunis) je Tiffany. Ona je mlada žena koja svijet promatra kroz prozor redakcije magazina smještenog u njujorškom poslovnom neboderu.

Cartierova narukvica na preplanuloj podlaktici nije jedini komad nakita u njenom posjedu. Tu je i zaručnički prsten od frajera plave krvi, dragulj koji prevrće prstima dok smišlja temu za novi broj magazina (ništa o globalnim ratovima, samo savjeti za bolje izvođenje oralnog seksa). 

U taj privid glamuroznih preokupacija nekoć siromašne djevojke, kojoj se posrećilo sa stipendijom za kreativno pisanje, jedna tajna može se zaletjeti u taj toranj njenih snova, baš poput nekog osobnog 11/9. Ne proganja je samo poražavajuća činjenica da je završila faks kako bi pisala o pušenju. Njen horizont seže i do neke elitne škole, u koju bi, da se zaleti kao u Resident Evilu, s oružjem mogao utrčati neki bezumni tinejdžer i upucati nekoliko djece… A upravo to joj se i dogodilo.

Kao tinejdžerica pretrpjela je javno poniženje. Na zabavi koja je pošla po zlu konzumirala je opijate pa je ostala paralizirana do te mjere da je završila na podu toaleta, gdje su je silovali vršnjaci. Nije sve završilo u jednoj prostoriji. Bludne radnje nad njenim nepokretnim tijelom dječaci su nastavili i u sobama.

Tjelesno iživljavanje pratile su i verbalne šale, koje su uključivale komentare na izgled njenih stidnih dlačica. Jutro poslije nije proteklo uz kroasan, kavu i gledanje nekog izloga, nego u previjanju krvavih rana međunožja. 

Doručak kod TiffAni

Zbog svega toga očajnički je htjela izgraditi novi identitet, a možda bi u tome i uspjela da joj se jednog dana nije javio redatelj koji snima dokumentarac o incidentu u školi. Isti ti dečki ubijeni su u pucnjavi, a nije sasvim jasno je li se Ani udružila s ubojicom.

Ani odlučuje prekinuti šutnju i uspijeva se osloboditi bremena traume. Redakciju magazina sa svjetlucavim stranicama (na kojima obično nema nikakvog sadržaja) uspijeva zamijeniti New York Timesom. Ok, sasvim solidno naravoučenije o tome kako se i iz najdublje traume može dići kao iz pepela.

Ocjena: 4

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.