U Splitu počinje festival sa stvarno dobrim filmovima, evo što vrijedi pogledati

Foto: Press

NA FESTIVALU mediteranskog filma Split u sedam različitih programa će biti prikazano 78 filmova iz 26 zemalja. Na atraktivnim lokacijama, među kojima su Ljetno kino Bačvice i Tvrđava Gripe, stižu premijere domaćih naslova i filmovi koji su napravili odlične rezultate na prestižnim festivalima. Odabrali smo 10 najzanimljivijih naslova. 

EL SHATT - NACRT ZA UTOPIJU, Hrvatska, 2023.

Nema Dalmatinca koji nije čuo neku intimnu priču o tamošnjih 28.000 stanovnika koje je Tito evakuirao u Egipat nakon kapitulacije Italije.

Dvije godine živjeli su pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju, koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi Drugi svjetski rat.

Dokumentarni film u režiji Ivana Ramljaka El Shatt - nacrt za utopiju donosi priču o stotinama izgladnjelih ljudi koji plutaju na brodovima usred Mediterana bježeći od rata. Simbolično, film će svjetsku premijeru imati na Dan antifašističke borbe - 22. lipnja. 

KIRA I GIN, Egipat, 2023.

Kad smo već kod Egipta, ne bi bilo loše pogledati najskuplju i najveću produkciju ikada snimljenu u zemlji piramida i faraona, ali dijelom i u Hrvatskoj. Akcijski spektakl Kira i Gin premijeru je imao u Rotterdamu, obara rekorde gledanosti u bivšim britanskim kolonijama, a donosi priču o egipatskoj revoluciji iz 1919. godine.

Nakon Prvog svjetskog rata i španjolske gripe, Abdel Qader zvani Gin, apolitični je diler droge koji nastavlja poslovati s britanskim kolonizatorom, neosjetljiv na pobunu i društvena previranja. Nakon što doživi nepravdu od strane kolonizatora, odlučuje se pridružiti pokretu otpora koji predvodi liječnik Ahmed Kira.

PELIKAN, Hrvatska, 2023. 

Dok traje euforija zbog posljednjeg uspjeha hrvatskih nogometaša, pojavljuje se sportska priča o Josipu, nogometašu koji se u toplicama oporavlja od ozljede koljena. S ozbiljno ugroženom karijerom, glavni junak vježba s fizioterapeutom i upada u neobičnu avanturu zamjene identiteta, u kojoj će morati istražiti svoj život iz sasvim drugačije perspektive. Režiju humorne drame Pelikan potpisuje debitant Filip Heraković, koji je asistirao u režiji filma nominiranog za Oscara Quo Vadis, Aida te zapažene komedije Divljaci, koja se također bavila temom nogometa, točnije groznicom nogometnih navijača. 

KRALJEVI SVIJETA, Kolumbija, 2022.

A da preokupacije pričama o problematici identiteta suvremenog čovjeka nisu samo one hrvatske, pokazuje i vizualno očaravajući film ceste koji je režirala Kolumbijka Laura Ortega.

Film Kraljevi ceste premijerno je prikazan na filmskom festivalu u San Sebastianu, gdje je osvojio nagradu za najbolji film. Rá, Culebro, Sere, Winny i Nano skupina su tinejdžera koja živi na ulicama grada Medellína (koji je planetarno proslavio Pablo Escobar). Oni se udružuju u klan i odlučuju napustiti grad kako bi pokušali pronaći komad zemlje koji je Rá naslijedio od svoje pokojne bake, sa željom da tamo započnu novi život…

UGLJEN, Brazil/Argentina, 2023.

Kad smo već kod Južne Amerike i neiscrpne tematike narkodilera i ostalih priča s ruba zakona, skrećemo vam pažnju na brazilsko-argentinsku produkciju Ugljen.

Ova drama s elementima trilera brazilske scenaristice i redateljice Caroline Markowicz premijerno je prikazana na Toronto Film Festivalu. Irene, Jairo i njihov sin Jean žive u okolici São Paula, bave se proizvodnjom drvenog ugljena i jedva spajaju kraj s krajem. Jednoga dana od misteriozne medicinske sestre dobivaju ponudu da, za veliku svotu novca, privremeno udome argentinskog narkobosa koji hitno treba skrovište. Ponudu očajnički prihvaćaju, ne sluteći koliko će im to promijeniti živote.

AMORE, Italija, 2023. 

Na Festival mediteranskog filma Split stigao je i najgledaniji talijanski film ove godine, premijerno prikazan u programu Berlinale Special Gala filmskog festivala u Berlinu.

Napeti kriminalistički triler smješten na ulice Milana u dolazi u režiji poznatog talijanskog redatelja Andree Di Stefana. Noć prije odlaska u mirovinu, i to nakon 35 godina službe u policiji, poručnik Franco Amore pozvan je da istraži mjesto zločina na kojem je ubijen njegov dugogodišnji policijski partner Dino. Potreseni Amore na mjesto zločina dolazi sa svoje zabave povodom umirovljenja, progonjen činjenicom što o tragičnoj Dinovoj sudbini ipak zna nešto više…

POSLJEDNJI PLEJBOJ U ITALIJI, Italija, 2023. 

Galebovi, ljeto je tu, a koja lekcija iz zavođenja nije na odmet. Iz Italije stiže i dokumentarni film u režiji Maura Russa Rougea i predstavlja nesvakidašnji pogled na čovjeka koji je čitav svoj život posvetio težnji za pružanjem i doživljavanjem užitka.

70-godišnji Maurizio Candidi staromodni je plejboj koji tvrdi da je spavao s više od tisuću žena. Unatoč odmaklim godinama, u odličnoj je fizičkoj formi, redovito vježba i prilazi ženama nudeći usluge žigola. Dok pred kamerom, bez trunke suzdržavanja, dijeli svoje trikove zavođenja i pružanja zadovoljstva ženama, negdje između mita i stvarnosti izranja pravo lice melankoličnog zavodnika…

RASTAPANJE, Belgija, 2023.

Tvrđava Gripe bit će mjesto na kojem će se prikazati provokativni redateljski debi belgijske glumice Veerle Baetens. Rastapanje je film za sve roditelje (ali i one koji se još nisu oporavili od šoka koji je uslijedio nakon pokolja koji se dogodio u beogradskoj osnovnoj školi).

Adaptacija je to istoimenog romana Lize Spit o vršnjačkom nasilju i posljedicama adolescentskih trauma. Mnogo godina nakon ljeta koje joj je promijenilo život, Eva se vraća u rodno mjesto i sa sobom nosi blok leda u stražnjem dijelu automobila. Zašto? Odlučila je suočiti se sa svojom prošlošću i mučiteljima iz adolescentskih dana. Rastapanje je prikazano na Sundance Film Festivalu gdje je Rosa Marchant nagrađena za svoju impresivnu izvedbu protagonistice Eve.

JEDNOG LIJEPOG JUTRA, Francuska, 2022.

U Ljetnom kinu Bačvice bit će prikazana drama francuske redateljice Mie Hansen-Løve, koja govori o Sandri, samohranoj majci koja uz brigu o kćeri mora skrbiti i o bolesnom ocu, nekadašnjem profesoru književnosti oboljelom od demencije. Dok se trudi ocu pružiti svu potrebnu njegu, emotivno se povezuje s Clémentom, prijateljem kojeg je srela nakon dugo vremena te s njim započinje strastvenu vezu. Film Jednog lijepog jutra je posebno zanimljiv jer se u njemu pojavljuje trenutno najangažiranija francuska glumica današnjice, briljantna Léa Seydoux, koja je glumila i u posljednjem Bondu. 

NA SJEVER, Rumunjska, 2023.

Morski ambijent Tvrđave Gripe idealno je mjesto za gledanje napete drame s elementima trilera inspirirane stvarnim događajima. Radnja rumunjskog filma Na sjever Mihaija Mincana smještena je na otvoreno more i donosi priču o slijepom putniku koji se pojavljuje na palubi prekooceanskog broda u plovidbi iz Algecirasa do Kanade.

Dumitru se skriva između brodskih kontejnera, a otkriva ga religiozni filipinski mornar Joel. Kada posada počne sumnjati da se na brodu događa nešto neobično, započinje opasna igra mačke i miša. Razlog više za gledanje filma koji pripada sjajnoj rumunjskoj kinematografiji je i činjenica da je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.