Winona Ryder odabrala je pet najdražih filmova svih vremena

Screenshot: YouTube/Warner Bros./Letterboxd

WINONA Ryder, jedna od najvećih glumica devedesetih, u posljednjih desetak godina doživjela je karijernu renesansu. Zvijezda filmova Male žene i Prekinuta mladost 2016. godine pojavila se u Netflixovoj seriji Stranger Things, koja joj je pomogla da vrati popularnost, a trenutno je možemo gledati u filmu Bubimir Bubimir, nastavku Bubimira iz 1988. godine, jednog od prvih filmova u njezinoj karijeri.

Slavna glumica protekli je mjesec provela promovirajući Bubimir Bubimir, a tijekom jednog intervjua za stranicu Letterboxd otkrila je svoje najdraže filmove. U nastavku otkrivamo koji su se našli na njezinom popisu.

Matewan (1987.)

Prvi film na njezinu popisu je drama Matewan redatelja Johna Saylesa u kojoj glume Chris Cooper, James Earl Jones, Mary McDonnell i Will Oldham. Film prikazuje štrajk rudara iz gradića Matewana u Zapadnoj Virginiji 1920. godine.

 

"To je stvarno izvanredan film, ostavio je snažan utisak na mene", izjavila je Ryder.

Doviđenja, djeco (Au Revoir Les Enfants, 1987.)

Doviđenja, djeco je autobiografska drama koju je napisao, režirao i producirao francuski filmaš Frederic Malle. On je u filmu prikazao događaje kojima je svjedočio kada je odrastao za vrijeme Drugog svjetskog rata. Film prati karmelićanskog svećenika Pèrea Jacquesa koji pokušava zaštititi židovsku djecu tako što ih skriva u katoličkom internatu.

Zvijezda filma Bubimir rekla je da ju je film Doviđenja, djeco toliko impresionirao da ga je gledala svaku večer kada je došao u kina.

Izgubljeni u Americi (Lost in America, 1985.)

Izgubljeni u Americi je film ceste u režiji hvaljenog Alberta Brooksa. Film prati mladi bračni par, Davida (Brooks) i Lindu Howard (Julie Hagerty), koji odluče napustiti svoje poslove i buržoazijsko društvo, prodati kuću te otići na putovanje kroz SAD.

 

"Jako je teško odabrati najbolji film Alberta Brooksa jer su svi tako dobri", izjavila je Ryder prije nego što je odabrala film Izgubljeni u Americi.

Modern Romance (1981.)

Još jedan Brooksov film koji joj se svidio je romantična komedija Modern Romance, u kojoj glume Brooks, Kathryn Harrold i Bruno Kirby. Radnja prati filmskog montažera Roberta (Brooks) koji ne može odlučiti hoće li ostati sa svojom djevojkom Mary ili prekinuti vezu i tražiti nekog novog.

After Life (1998.)

Dramu After Life napisao je i režirao japanski redatelj Hirokazu Kore-eda. Film prati četvero zagrobnih savjetnika koji se nalaze na mjestu izvan prostora i vremena, gdje dočekuju nedavno preminule ljude.

Savjetnici ih traže da im opišu najvažniji događaj iz svog života o kojem će zatim snimiti film i dati ga preminuloj osobi, koja ga sa sobom nosi u zagrobni život. Događaji iz filma su jedino čega će se preminuli sjećati kada dođu u vječni život.

 

"Taj film je ostavio snažan dojam na mene", izjavila je Ryder. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.