3 načina kako od jaja napraviti savršen obrok, a da ne budu uvijek "samo jaja"

Foto: 123rf

ŠTO bismo mi da nemamo jaja - tu predivnu namirnicu bogatu proteinima koja u sebi krije svih devet potrebnih esencijalnih kiselina. Jaja su, osim toga, toliko rasprostranjena u kulinarstvu; možemo ih jesti kao dio slatkoga, slanoga, jutarnjeg obroka, za ručak, večeru, u kolačima, u salatama - ma nema jela u kojima ne pašu. A opet, nekako najčešće jaja jedemo kao - jaja. I ako su vam tako već pomalo dosadila, donosimo vam tri zanimljive varijacije koje biste svakako trebali probati. 

Jaja kao muffini 

Imate li kalupe za muffine definitivno biste trebali probati ovaj recept. Dobro istucite 10 jaja, ubacite nemasni ribani sir ili svježi sir (otprilike jednu šalicu) te 2 šalice nasjeckanog povrća, kojeg god imate - od kelja do gljiva, što god vam padne na pamet ili pod ruku. Malo zasolite, dodajte malo papra i začinskog bilja te smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe za muffine. Pecite 20-25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 175 stupnjeva. 

Muffini će biti fini i topli i hladni pa ih možete raspodijeliti na cijeli dan. 

Poširana jaja na zdravoj podlozi 

Za poširana jaja potrebna vam je zdjela i oko 2,5 centimetra začinjene vode. Jaja razbijte, prebacite u šalicu i potom nježno ulijte u zakuhalu vodu. Smanjite temperaturu, ali da i dalje lagano kuha sve dok jaja ne budu gotova. U međuvremenu pripremite podlogu za jaja, primjerice lagano prokuhanu brokulu pomiješanu sa žitaricama po želji, i na nju položite jaje. Kao prilog ovom ukusnom i zdravom obroku odaberite još sirovog povrća po želji, a šnitom kruha od cjelovitih žitarica podarit ćete si i dovoljno zasitnih ugljikohidrata. 

Šarena kajgana u šalici

Jeste li ikada probali jaja iz šalice? Vrlo je jednostavno i, ako ništa drugo, zabavno jer je novo. Pripremite dva jaja i narežite povrće po želji - rajčice, papriku, zeleno lisnato povrće, prokulice, pola avokada ili ono čime već raspolažete. Jaja dobro promiješajte, ubacite povrće, začinite po želji, prebacite sve u veliku šalicu i stavite u mikrovalnu pećnicu na 45 sekundi (najveća temperatura).

Izvadite šalicu, promiješajte nekoliko puta taj slasni sadržaj i nastavite peći još 30-45 sekundi. Potom ostavite još barem 30 sekundi da se jaja odmore. Pustite da se malo prohlade, uzmite žlicu i uživajte u zasitnom obroku iz šalice. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.