Kako nadomjestiti elektrolite izgubljene treningom?

Foto: Shutterstock

TIJEKOM svake pojačane fizičke aktivnosti, tijekom koje se znojite, gubite i elektrolite iz organizma. Primarni elektroliti su kalcij, natrij, kalij, magnezij, klorid, fosfat i bikarbonat. Pojednostavljeno, elektroliti su soli koje se u tekućini pretvaraju u ione i potom prenose i održavaju električne signale, da bi stanice živaca, srca, tj. mišića funkcionirale ispravno međusobno, ali i koristile drugim dijelovima organizma.

Balans elektrolita u organizmu važan je zbog regulacije hidratacije tijela, krvi i njezine kiselosti, a elektroliti važnu ulogu imaju i za funkciju mišića i živaca. Manjak elektrolita u tijelu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
 
Balans elektrolita u tijelu održava se uzimanjem hrane i pića bogatih elektrolitima, a reguliraju ga hormoni, uglavnom u bubrezima, odbacivanjem viška elektrolita. Ozbiljni poremećaji u razini elektrolita u tijelu vode do ozbiljnih srčanih i neuroloških komplikacija.
 
Ljudsko tijelo dolazi do elektrolita oralnim putem, tj. hranom i pićem. Ipak, nemojte nasjedati na marketinške priče proizvođača izotoničkih napitaka o njihovim dobrobitima za vaše zdravlje. Naime, takvi napitci su gotovo uvijek kalorijske bombe koje mogu, posebno ako provodite, restriktivne dijete, pobiti učinke treninga. Izotonički napitci dostupni na tržištu često su prepuni šećera, umjetnih okusa i bojila pa je vrlo logično pitati se imaju li više štete od koristi?!
 
Davanje čiste vode osobi koja je dehidrirala i nije najbolji način za nadoknađivanje količine tekućine i elektrolita u tijelu, zato što voda razrjeđuje soli unutar tjelesnih stanica i narušava njihovu funkciju. Puno bolje rješenje jest popiti vodu u kojoj ste otopili žličicu soli.
 
Dakle, kako je najbolje nadomjestiti izgubljene elektrolite?
 
Ukoliko se zdravo hranite, nema straha da ćete prehranom nadomjestiti elektrolite koje izgubite tijekom treninga. Elektrolitima obiluju voće, povrće, grahorice, sjemenke, riba i mliječni proizvodi. Svakodnevno u prehrani imajte neke od ovih namirnica: kelj, špinat, brokula, kupus i kiseli kupus, repa, naranče, banane, suhe šljive i suhe marelice, breskve, nektarine, dinje i lubenice, ananas, sezam i bademi, gljive, sardine, skuše, inćuni, losos i kamenice ili govedinu i nema brige da će i balans elektrolita u organizmu biti optimalan.
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više