Ako niste sigurni treba li maslac od kikirikija držati u hladnjaku, evo odgovora

Foto: 123RF

MASLAC od kikirikija bez sumnje je postao jedna od najpopularnijih namirnica među svim fitness fanaticima. Osim što savršeno odgovara kao namaz na kruhu od cjelovitih žitarica, žlica maslaca od kikirikija može se dodati u smoothie, zobenu kašu ili pojesti uz jabuku. 

Međutim, kontroverze izaziva pitanje pohrane, odnosno skladištenja maslaca od kikirikija. Dok ga neki drže u hladnjaku, drugima se nalazi na polici u smočnici. Što je ispravno, otkrio je dijetetičar Alex Lewis za portal Baze.

On smatra da ga ne treba držati u hladnjaku ako se pohranjuje na hladno i mračno mjesto.

“Imate otprilike tri do četiri tjedna vremena. Onda bi se u takvim uvjetima mogao pokvariti. Većina pojede teglicu maslaca od kikirikija u tom periodu. Ja ga držim u hladnjaku jer je život nepredvidiv pa tako ne bacam maslac, a ni novac”, kaže Lewis i dodaje da je najpametnije provjeriti što je naznačeno na etiketi na pakiranju.

“Ponekad je držanje u hladnjaku preporučeno, onda to i učinite”, upozorava.

Naime, maslac od kikirikija može biti prirodan, što znači da sadrži samo kikiriki i sol, a nikakve procesirane sastojke. U tom slučaju, postoji rizik od pojave plijesni.

U pravilu, slijedite ove smjernice:

Prirodni ili domaći maslac od kikirikija: Pojedite ga u roku od mjesec dana ako ga pohranjujete u smočnicu. Ako ga spremate u hladnjak, rok trajanja je nekoliko mjeseci.

Maslac od kikirikija s konzervansima: Pohranjen u smočnici, može se konzumirati dva do tri mjeseca. U hladnjaku može stajati do devet mjeseci.

Neotvoren maslac: Pratite rok trajanja naznačen na pakiranju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.