Bizaran trend širi se TikTokom, stručnjaci upozoravaju: "To je opasno za zdravlje"

Foto: Shutterstock

NAJNOVIJI trend na TikToku zgrozio je stručnjake iz cijelog svijeta, koji posljednjih dana upozoravaju na opasnosti kojima mogu rezultirati. Naime, riječ je o popularnom viralnom izazovu ispiranja organizma slanom vodom, koja navodno vrši detoksikaciju crijeva i potiče mršavljenje.

S obzirom na to da obećava brze i učinkovite rezultate bez dijete ili vježbanja, ovaj viralni trend u rekordnom je broju skupio više od 11 milijuna pratitelja. Takozvani cleanse trebao bi, objašnjavaju tiktokeri, očistiti i isprati "talog" koji se nakuplja u našim crijevima te tako pomoći sa skidanjem suvišnih kilograma.  

Izazovu su se brzo pridružili brojni tiktokeri, a jedna od njih je i Olivia Hedlund, koja je objavila nekoliko videa na ovu temu, a usput i opisala kako izgleda cijeli postupak. Nakon što je dobila hrpu negativnih kritika od liječnika, ali i ostalih korisnika TikToka koji su čuli za moguće opasnosti, pokušala se opravdati, što joj, ako je sudeći po komentarima, nije pošlo za rukom.

@liv.ingwell DO UR OWN RESEARCH AND listen to your body this is just how I tell my clients to do these!! #parasitetok #guthealthtok #guthealthtips ♬ original sound - Olivia Hedlund

''Moram naglasiti da ovo nije znanstveno potvrđena metoda čišćenja organizma jer je svaki čovjek jedinka za sebe. I dok meni možda odgovara, nekome drugome može naštetiti. Zato ovaj savjet definitivno nije za svakoga'', napisala je ispod videa, koji je pogledalo više od 3.6 milijuna ljudi.

Stručnjaci su naprosto zgroženi novim trendom i svim silama pokušavaju proširiti svijest o njegovim rizicima za zdravlje, a jedna od njih je i nutricionistica Abbey Sharp, koja je ovaj izazov nazvala vrlo neetičkim i pogrešnim, ali i opasnim za zdravlje svakoga tko se okuša u njemu.

"Nijedan influencer ne bi smio davati savjete za čišćenje organizma slanom vodom, odnosno bilo kakve savjete zdravstvene prirode uopće'', upozorava. Naime, Sharp objašnjava da ispiranje slanom vodom može biti smrtonosno jer je količina soli koja se preporučuje u opisu izazova mnogo veća od najveće dozvoljene količine koju bi čovjek smio konzumirati u jednom danu.

''Sol nagriza sluznicu crijeva i tako uništavate svoja crijeva, vi doslovno sabotirate njihovu funkciju. Iako se ova metoda nekad davno koristila kao alternativa klistiru kod pripreme za kolonoskopiju, izuzetno je opasna i potrebno ju je izbjegavati'', dodala je nutricionistica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.