Četiri napitka s niskim udjelom kofeina koje možete probati ako ne želite piti kavu

Foto: Pexels

KOFEIN u tijelo najčešće unosimo konzumirajući pića poput kave, određenih vrsta čajeva i energetskih pića. Ako razmišljate o tome da biste trebali smanjiti unos kofeina, možete isprobati zdravije alternative koje sadrže kofein, ali u znatno manjim količinama. 

Biljni čaj

Biljni čajevi, kao što su kamilica, metvica i rooibos, ukusna su i zdrava alternativa koja sadrži malo kofeina, prenosi Health Shots. Ove biljne infuzije pomoći će vam da se umirite na kraju dana, a nekima mogu olakšati i poboljšati san, pogotovo čaj od kamilice koji je poznat po svojim dobrobitima.

Kombucha

Kombucha je pjenušavi fermentirani čaj koji se najčešće koristi u ljekovite svrhe. Izvrsna je opcija za sve koji žele konzumirati piće s niskim udjelom kofeina. Kako prenosi Health Shots, jedna šalica kombuche sadrži 15 miligrama kofeina, što je znatno manje od pića poput kave i nekih vrsta čajeva.

Zeleni čaj

Zeleni čaj možda je najpoznatija i najpopularnija alternativa za kavu. Ovo piće je zdravo i može pomoći u skidanju viška kilograma. Jedna šalica zelenog čaja sadrži između 30 i 50 miligrama kofeina, u usporedbi s kavom koja sadrži između 80 i 100 miligrama.

Pića bez kofeina

Kava i čaj bez kofeina izvrsne su opcije za napitke s malo kofeina. Ova pića prolaze kroz ekstrakciju različitim postupcima dekofeinizacije, kao što su metode na bazi otapala, vode ili ugljičnog dioksida, kako bi se uklonila većina kofeina uz zadržavanje esencije i okusa izvornih zrna ili lišća.

Kava bez kofeina zadržava svoju bogatu aromu i okus te nudi zadovoljavajuću alternativu za one koji žele uživati u konzumiranju napitka bez popratnih stimulativnih učinaka koji se povezuju s kofeinom.