Dva začina za koje je znanost dokazala da pomažu izgraditi ravniji trbuh

Foto: Pexels

BEZ obzira na to je li vam cilj izgubiti salo na trbuhu ili se riješiti nadutosti, oboje možete postići dobro uravnoteženom prehranom. Znanost je dokazala da postoje dva začina koji sadrže antioksidanse, potiču zdravlje probave i metabolizam te tako pomažu učiniti trbuh ravnijim.

Kurkuma

Kurkuma je drevni začin koji se stoljećima koristi zbog zdravstvenih dobrobiti svog aktivnog sastojka kurkumina. Upala je jedna od najvećih krivaca za kronične zdravstvene probleme koji se javljaju u srednjoj i starijoj životnoj dobi, a najveća prednost kurkume je što je ona prirodni protuupalni spoj.

To kurkumu čini učinkovitom u smanjenju kronične boli, borbi protiv nadutosti i ublažavanju bolova u zglobovima te pomaže u poboljšanju kvalitete života za pojedince s različitim oblicima artritisa i drugih upalnih stanja. U studiji iz 2017. otkriveno je da kurkumin posebno pomaže zdravlju crijeva. 

Đumbir

Đumbir je poznati korijen s brojnim zdravstvenim prednostima. Stoljećima se koristi kao lijek za probavne i želučane tegobe. Đumbir djeluje tako da potiče proizvodnju probavnih sokova i ublažava upalu u crijevima, što može pomoći u učinkovitijoj razgradnji hrane i smanjenju nadutosti.

Štoviše, dokazano je da đumbir pospješuje metabolizam i potiče mršavljenje, a djeluje i kao prirodni supresor apetita, koji vam može dati osjećaj sitosti i na kraju smanjiti vaš ukupni dnevni unos kalorija.


U studiji iz 2012. istraživači su otkrili da su ljudi koji su pili vrući napitak od đumbira nakon jela smanjili osjećaj gladi do šest sati. Postoji nekoliko načina da đumbir dodate svom jelovniku. Osim što se pije kao čaj, može biti dodatak slatkim ili slanim jelima, primjerice pomfritu i curryju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.