Hipertenzija, tihi ubojica: Što je to?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

YOUTUBER Kevin Samuels, koji je imao više od milijun pratitelja na Instagramu, navodno je umro od hipertenzije, stanja poznatog kao visoki krvni tlak. Preminuo je 5. svibnja, a TMZ je objavio kopiju obdukcijskog izvješća u kojem postoje "dokazi o hipertenziji". Iako se uzrok smrti navodi kao neriješen, piše da su "srčane komore deblje od normalnih", objavio je TMZ. Samuels je imao samo 53 godine.

Što je hipertenzija?

Krvni tlak je pritisak krvi na stijenku arterije. Srce poput pumpe izbacuje krv u aortu te preko njezinih ogranaka - arterija, arteriola i kapilara - krv stiže do mišića i organa. Krvni tlak ovisi o dva čimbenika: o snazi srca, koje pumpa krv u tijelo, i o lumenu (širini) arterija.

Krvni tlak inače raste i pada tijekom dana, ali može oštetiti srce i uzrokovati zdravstvene probleme ako dugo ostane visok. Hipertenzija je zdravstveno stanje u kojem je krvni tlak viši od normalnog.

Što je viši krvni tlak, to stanje može više utjecati na srce, mozak, bubrege ili oči, uzrokujući po život opasna stanja, poput srčanog ili moždanog udara.

"Optimalan arterijski krvni tlak je manji od 120/80 mmHg. Mjerenjem krvnog tlaka određuju se dvije vrijednosti: sistolički, takozvani gornji tlak (kada srce izbacuje krv u arterije, srčana kontrakcija) i dijastolički, takozvani donji tlak (kada se srce opušta da bi primilo krv, mirovanje srca između dva otkucaja)", pojašnjavaju iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Smjernice definiraju povišeni krvni tlak kao sistolički krvni tlak između 120 i 129 mm Hg i dijastolički manji od 80 mm Hg. Visoki krvni tlak, ili stadij 1 hipertenzije, definira se kao sistolički krvni tlak od 130 mm Hg ili dijastolički 80 mm Hg, dok se stadij 2 hipertenzije definira kao sistolički krvni tlak od 140 mm Hg ili veći ili dijastolički krvni tlak 90 mm Hg ili veći.

Tiha, podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati simptome

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti. U 2020. godini bile su uzrok smrti u 40 posto slučajeva, umrlo je ukupno 22.817 osoba, od čega 13.106 žena i 9711 muškaraca, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Povišen tlak ne boli i godinama ne mora pokazivati simptome. No ponekad i vrlo rano bolesnici s povišenim krvnim tlakom osjećaju neke od simptoma hipertenzije, primjerice, bol i pritisak u glavi, crvenilo lica, umor, smetenost, mučninu, pretjerano znojenje, uznemirenost, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa, smetnje vida.

Mjerenje krvnog tlaka jedini je način da saznate imate li visok krvni tlak. Stanje se razvija tijekom vremena, iz različitih razloga, kao što je nedovoljna tjelesna aktivnost ili postojanje nekog temeljnog zdravstvenog stanja, poput dijabetesa ili pretilosti, koje povećava rizik.

Promjene životnog stila su nužne u prevenciji i liječenju visokog krvnog tlaka

Prema klinici Mayo, način života igra ključnu ulogu u liječenju visokog krvnog tlaka. Kontrola krvnog tlaka zdravim načinom života može spriječiti, odgoditi ili smanjiti potrebu za lijekovima. Zbog toga je važno smanjiti unos soli, smršavjeti (ako je potrebno), prestati pušiti, smanjiti konzumaciju alkohola i redovito vježbati. 

Liječenje je često individualizirano i temelji se na stupnju krvnog tlaka, piše American Heart Association.

"Osim promjena načina života, lijekovi se često koriste za snižavanje krvnog tlaka. Postoji nekoliko vrsta lijekova koji liječe visoki krvni tlak, a svaka vrsta lijekova ima dobrobiti i rizike koje biste trebali pažljivo odvagnuti sa svojim izabranim liječnikom", kažu iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.