Istraživanje otkrilo iznenađujuću stvar koju vosak iz ušiju otkriva o vašem zdravlju

Foto: 123RF

KAŽE se da su oči ogledalo duše, ali istraživači kažu da bi to mogle biti uši koje nude više uvida u mentalno zdravlje. Tim sa Sveučilišnog koledža u Londonu (UCL) otkrio je da jednostavan test kojim se uzorkuje ušni vosak osobe može otkriti ima li ona neobično visoku razinu hormona kortizola, što bi moglo pomoći u dijagnosticiranju određenih stanja mentalnog zdravlja, uključujući depresiju, tjeskobu i stalni stres .

Kako objašnjava psihijatar i koautor studije Andres Herane-Vives, ovaj novi test mogao bi napraviti velike korake na polju psihijatrije jer je postavljanje ispravne dijagnoze "jedini način da se pruži pravi tretman". Test ušnog voska pruža fiziološke dokaze o nevidljivim tegobama, za koje kaže da se mogu koristiti za pojašnjavanje koji bi pacijenti mogli imati koristi od antidepresiva. Iako je studija obuhvatila samo 37 ispitanika, ona postavlja temelje za daljnja istraživanja bioloških biljega za ova psihijatrijska stanja, koja često mogu biti teška za dijagnosticiranje i liječenje.

Prije testa ušnog voska za mjerenje kortizola mogli bi se koristiti testovi krvi, urina i sline. Međutim, kako Herane-Vives ističe, ti su uzorci ograničeni na otkrivanje kratkotrajnih razina kortizola, umjesto na nakupljanja kod kroničnih stanja i stalnog stresa.

"Uzorkovanje kortizola notorno je teško jer razine hormona mogu fluktuirati pa uzorak možda neće biti točan odraz kronične razine kortizola kod neke osobe. Štoviše, metode uzorkovanja mogu izazvati stres i utjecati na rezultate", objasnio je Herane-Vives: "No, čini se da su razine kortizola u ušima stabilnije, a s našim novim uređajem lako je uzeti uzorak i testirati ga brzo, jeftino i učinkovito."

I to nije sve. Prema The Guardianu, istraživači vjeruju da bi ovaj test mogao imati potencijal za mjerenje "antitijela na glukozu ili covid-19 koja se nakupljaju u uhu". S obzirom na to da je test jeftin i može se provesti kod kuće bez kliničkog nadzora, to bi moglo značiti velik napredak na drugim poljima brige o ljudskom zdravlju, navodi Best Life

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.