Iznenađujući nutrijent kojeg biste trebali jesti više, prema kardiologu

Foto: Pexels

Kad pomislimo na hranu zdravu za srce, vjerojatno nam prvo na pamet padne riba bogata omega-3 masnim kiselinama ili voće i povrće puno antioksidansa. Te su hranjive tvari definitivno važne za zdravo srce i za naše cjelokupno zdravlje, ali postoje i druge hranjive tvari koje bismo trebali uključiti u svoju prehranu.

Kardiolog dr. David Sabgir otkrio je jedan nutrijent za koji tvrdi da bismo ga svi trebali češće jesti. Riječ je o nezasićenim mastima.

"Dobre nezasićene masti, poput mononezasićenih masti, mogu pomoći u snižavanju lošeg kolesterola (LDL), povećanju dobrog kolesterola (HDL), snižavanju triglicerida i krvnog tlaka", kaže kardiolog za EatingWell.

Kad pomislimo na "masnoće", mogu nam pasti na pamet negativne konotacije. No, kardiolog nas podsjeća da zdrave masti mogu podržati zdravlje našeg srca, smanjiti rizik od raka i pomoći nam da se osjećamo zadovoljnije nakon jela.

Nezasićene masti važan su dio zdrave prehrane

Dr. Sabgir objašnjava da su zdrave masnoće važan dio naše prehrane jer pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari, poput vitamina A, D, E i K. Zbog toga, ako ne jedemo dovoljno masnoća, možemo osjetiti simptome poput umora i oslabljenog imuniteta.

Razumijevanje vrsta prehrambenih masti također je važno. Zasićene masti su čvrste na sobnoj temperaturi, a nezasićene tekuće. Nezasićene masti, poput mononezasićenih, važan su dio zdrave prehrane i mogu smanjiti LDL kolesterol, dok zasićene mogu povećati LDL. No umjereni unos zasićenih masti može biti dio zdrave prehrane.

"Neki uobičajeni i ukusni primjeri hrane s dobrim masnoćama uključuju orašaste plodove, maslinovo ulje, sjemenke, avokado i jaja", istaknuo je kardiolog.

Dakle, nisu sve masti jednake. Nezasićene masti su nutrijenti koje naše tijelo treba i na kojima će nam srce biti zahvalno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.