Japanska dijeta je ključ uspješnog mršavljenja. Evo zašto

Foto: EPA

AKO planirate skinuti koji kilogram i volite azijsku kuhinju, onda je japanska dijeta možda pravi izbor za vas. Japan ima jednu od najnižih stopa pretilosti i jednu od najviših stopa očekivanog životnog vijeka. Ako i vi tome težite, vrijeme je da promislite o hrani koju konzumirate.

Japanska dijeta bazira se na ribi, svježem voću i povrću, proizvodima od soje, fermentiranoj hrani, čaju te riži ili rezancima. Poanta je jesti više manjih obroka i davati prednost kvaliteti hrane. Ovaj princip i dobro izbalansirana svježe pripremljena jela ključ su japanske prehrane i mršavljenja.

Kako izgleda jelovnik prosječnog Japanca?

Tipičan japanski doručak sastoji se od riže, ribe i miso juhe. Zapravo je sličan ručku i večeri, ali je porcija mala i priprema je jednostavnija.

Za ručak i večeru neizostavna je miso juha, koja se priprema od sojine paste i gotova je za svega 15 minuta. Potrebni sastojci su dashi temeljac (najčešće od ribe i morskih algi) i pasta od soje te ostalo po izboru.

Slijede meso, plodovi mora ili tofu. Od povrća je vrlo popularno ukiseljeno povrće (daikon rotkvice, kineski kupus, krastavci, patlidžani, repa, japanske šljive), a glavni prilog je riža (najčešće kratkog zrna i kuhana na pari), piše Healthline. Od ostalih priloga treba spomenuti slatke krastavce, gljive, pirjane alge i salate.

Japanci piju puno zelenog čaja ili čaja od ječma, a uz večeru i sake ili pivo.

Što je zabranjeno?

U Japanu se zapravo ne vjeruje u potpuno ograničavanje bilo čega, ali tradicionalna japanska prehrana minimalizira unos mliječnih proizvoda, crvenog mesa, jaja, hrane bogate masnoćama i uljima, pekarskih proizvoda i prerađene ili slatke hrane.

Neke od zdravstvenih prednosti ovakvog režima prehrane su povećan unos esencijalnih nutrijenata i blagotvornih spojeva, zaštita od kroničnih bolesti, bolje zdravlje, promicanje dugovječnosti i bolja probava. Budući da Japanci vjeruju u manje porcije i uključivanje široke palete jela, obično jedu 800 kalorija dnevno, bez napadaja gladi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.