Jedna vrsta kave je najgora za zdravlje srca, tvrde kardiolozi. Mnogi je vole piti

Foto: Unsplash

AKO STE među brojnim ljudima koji piju kavu, vjerojatno ne možete zamisliti početak dana bez barem jedne šalice. Kava je za mnoge postala nezaobilazan dio jutarnje rutine bez koje ne funkcioniraju. Iako se pijenje kave u mnogim slučajevima smatra sigurnim i dobrim za zdravlje, kardiolozi smatraju kako jedan način pripreme kave zapravo šteti zdravlju srca.

Istraživanja pokazuju različite rezultate, tvrdi dr. Edo Paz, koji pojašnjava da crna kava bez dodataka šećera može imati pozitivan utjecaj na zdravlje. "Znamo da kava može povisiti krvni tlak i povećati krutost arterija, a oboje negativno utječe na srce. Međutim, jedno je istraživanje pokazalo da umjereno konzumiranje kave može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i drugih čimbenika rizika za zdravlje srca", pojašnjava on.

Koju vrstu kave je najgore piti za zdravlje srca?

Kada je u pitanju zdravlje srca i kave, kardiolozi smatraju da je način na koji pripremate ovaj napitak vrlo važan. S obzirom na različite rezultate istraživanja, dr. Paz preporučuje umjereno konzumiranje kave, ograničavajući unos na jednu šalicu dnevno. S njim se složio i kardiolog dr. Sam Setareh, koji preporučuje umjereno pijenje crne kave.

"Istraživanja pokazuju da jedna do dvije šalice crne kave dnevno mogu poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjujući rizik od zatajenja srca i potičući funkciju krvnih žila zahvaljujući antioksidativnim svojstvima. Međutim, pretjerana konzumacija kofeina može povećati otkucaje srca i krvni tlak, posebno kod osjetljivih osoba", ističe on za People.

Iako znanstvena istraživanja pokazuju da umjereno ispijanje crne kave može koristiti zdravlju srca, oba kardiologa naglašavaju da način na koji pripremate kavu čini razliku. Oba liječnika ističu da kave s puno šećera nisu dobre za zdravlje srca.

Foto: Unsplash

"Posebno zaslađeni napitci, poput kave s karamelom ili slatkih vrsta cappuccina, čine više štete nego koriste kada je riječ o zdravlju srca. Ova pića često sadrže stotine kalorija, velike količine šećera i nezdrave masti, što može poništiti potencijalne koristi kave za zdravlje srca", ističe dr. Setareh.

Dr. Paz se slaže i dodaje: "Savjetovao bih izbjegavanje kava s visokim udjelom šećera. Kave s okusima koje sadrže puno sirupa spadaju u tu kategoriju i općenito nisu dobre za zdravlje srca."

Svakodnevno ispijanje kave s dodanim šećerom može imati štetne učinke

Oba liječnika ističu da svakodnevno konzumiranje kave s dodanim šećerom može imati štetne učinke na zdravlje. "Dodani šećer ima nisku nutritivnu vrijednost i može uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Previše šećera može oštetiti krvne žile, dovesti do nakupljanja plaka u arterijama i povećati rizik od srčanih bolesti. Također, može izazvati druge čimbenike rizika, poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka", objašnjava dr. Paz.

Dr. Setareh dodaje da kombinacija šećera i kofeina može biti posebno štetna. "Kombinacija šećera i kofeina može izazvati stresnu reakciju, povisiti krvni tlak i otkucaje srca. S vremenom, ti faktori pridonose upalama, stvaranju plaka i povećanom riziku od srčanih bolesti", ističe on za People.

Kako kavu učiniti zdravijom za srce?

Ako više volite zaslađene kave nego crnu, dr. Paz preporučuje pripremanje kave kod kuće umjesto kupovanja gotovih proizvoda ili kava iz kafića. Tako možete kontrolirati koliko šećera ili drugih sastojaka, poput vrhnja, dodajete. Umjesto šećera, razmislite o dodavanju cimeta u kavu, što je korisno za zdravlje srca.

"Ako uživate u kavi, odlučite se za jednostavnije pripreme poput crne kave ili espressa ili dodajte nezaslađeno biljno mlijeko", savjetuje dr. Setareh.

Dr. Paz ponovno naglašava važnost umjerenosti u ispijanju kave. Čak i ako volite crnu kavu, stalno ispijanje šalice za šalicom tijekom dana može naštetiti zdravlju. "Uživam u jednoj šalici svako jutro kako bih započeo dan, a zatim tijekom dana prelazim na vodu i druga pića s malo šećera i bez kofeina. Sve se svodi na ravnotežu", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.