Kissinger je jeo bečki odrezak i nije vježbao. Kako je dospio u klub stogodišnjaka?

Foto: EPA

Kontroverzni američki diplomat Henry Kissinger preminuo je u srijedu u 101. godini. Tajna dugog života navodno je kombinacija zdrave prehrane, minimalnog stresa i redovitog kretanja. Ali Kissinger je bio poznati ljubitelj bečkog odreska i kobasica, a imao je i priličnu averziju prema vježbanju. Pa kako mu je onda pošlo za rukom doživjeti stotu?

"Kako sam dospio u klub stogodišnjaka? Ne znam, nisam ciljao na to", rekao je Kissinger u svom posljednjem televizijskom intervjuu u listopadu.

Kissingerov jedinac David smatra da je tajna u "znatiželji koja ga je držala uključenim u svijet i sva zbivanja".

"Njegov um je njegovo oružje. Druga tajna izdržljivosti mog oca je njegov osjećaj za misiju. Duboko vjeruje u tajanstvene koncepte, kao što su patriotizam, lojalnost i dvostranačje. Boli ga vidjeti današnji javni diskurs koji se urušava i prividnu umjetnost diplomacije", napisao je David Kissinger za The Washington Post u svibnju.

Bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, koji je s Kissingerom 2022. napisao knjigu o umjetnoj inteligenciji, rekao je da bivši državni tajnik nikad nije prestao raditi, što ga je, kako tvrdi, održalo na životu.

"On radi više od 40-godišnjaka. Ustaje rano i radi cijeli dan. Večera sa suprugom i obitelji, a onda radi i noću. Uvjeren sam da je tajna dugovječnosti upravo u radoholičarstvu", smatra Schmidt.

Prema Thomasu Pearlsu, koji je proveo studiju o stogodišnjacima, dug život uvjetovan je genetikom (30%) i stilom života (70%).

"Općenito, ljudi koji ne puše i imaju zdraviju prehranu imaju tendenciju da žive dulje i zdravije. Ali nitko ne može živjeti dugo kao netko tko je pri rođenju nagrađen dobrom genetikom", tvrdi.

Kissingerovi majka i otac Paula i Louis Kissinger umrli su 1998. godine u 97. godini odnosno 1982. godine u 95. godini. Prije 20 godina Kissinger se pridružio SuperAgersima, skupini starijih od 80 godina koji su mentalno bistri i općenito zdravi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.