Liječnik upozorava na neobičan znak koji može signalizirati nedostatak vitamina B12

Foto: Pexels

VITAMIN B12 je važan za pravilno funkcioniranje tijela. Potreban je za stvaranje zdravih crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po tijelu. Zato njegov dugotrajni nedostatak može biti opasan. 

Dr. Joshua Berkowitz je za Express otkrio da širok raspon simptoma može signalizirati nedostatak vitamina B12.

"Neobičniji simptom je glositis ili bol u jeziku. Manjak vitamina B12 može uzrokovati upalu jezika, čineći ga natečenim, bolnim i neugodnim za jesti, gutati i govoriti. Točan razlog zašto nedostatak vitamina B12 uzrokuje glositis nije u potpunosti poznat. Međutim, vjeruje se da nedostatak utječe na normalan proces obnove stanica jezika, što dovodi do promjena u izgledu i teksturi jezika", izjavio je.

Ostali simptomi uključuju ekstremni umor, probleme s vidom, depresiju, tjeskobu i loše raspoloženje, letargiju, gubitak apetita, osjećaj slabosti ili vrtoglavice, gubitak daha, glavobolje, lupanje srca, probleme s ravnotežom i koordinacijom, zujanje u ušima i promjene u sposobnostima razmišljanja, pamćenja, razumijevanja i prosuđivanja.

Kako spriječiti nedostatak vitamina B12?

Najbolji način da spriječite nedostatak je prehrana bogata vitaminom B12. Nalazi se u mnogim namirnicama životinjskog podrijetla kao što su sir, maslac, mlijeko, jaja, meso i riba. Također se može naći u prehrambenom kvascu i u obogaćenim žitaricama. Vegetarijanci i vegani su više izloženi riziku od nedostatka vitamina B12.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.