Namirnica koju pogrešno smatraju žitaricom može pomoći u sprječavanju dijabetesa

Foto: Shutterstock

IAKO je svrstavaju među žitarice i priprema se kao i ostale žitarice, kvinoja zapravo pripada obitelji špinata. Upravo zato ne sadržava ni gluten i možete je jesti koju god vrstu prehrane nastojite prakticirati.

Španjolski stručnjaci testirali su učinke kvinoje, sve popularnije supernamirnice, analizirajući kako njezina konzumacija utječe na ljude iznad 65 godina koji su imali preddijabetes.

Preddijabetes označava stanje u kojem je razina šećera u krvi viša od normalne, ali još nije na razini koja bi formalno upućivala na dijagnozu dijabetesa tipa 2. Volonterima koji su sudjelovali u studiji tri puta dnevno dostavljani su obroci u kojima su krumpir, riža ili mahunarke zamijenjeni zrncima kvinoje.

U isto vrijeme davali su im hranu napravljenu od brašna od kvinoje, uključujući tjesteninu, kolače, kruh i krekere. Praćenje šećera u krvi pokazalo je da su doživjeli niže skokove šećera nakon jela dok su provodili sustav prehrane koji su im osmislili istraživači, koji su zaključili da bi to moglo biti ključno za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Smatra se da sadržaj mikronutrijenata u kvinoji, u usporedbi s onima u kruhu, riži ili krumpiru, pomaže u usporavanju procesa probave uzrokujući sporiji porast šećera u krvi.

Dijabetes tipa 2 pogađa približno 2 milijuna ljudi u Britaniji i 37 milijuna u SAD-u. Sedamdeset posto preddijabetičara razvije dijabetes, koji može biti smrtonosan ako se ne liječi. Preporuke liječnika su trenutno usmjerene na promjenu prehrane i više tjelesne aktivnosti kako bi se spriječila pojava ove bolesti.

Kvinoja je bogata folatom, magnezijem, cinkom i željezom, ali i polifenolima

Smatra se da su polifenoli u kvinoji razlog zbog kojeg njezina konzumacija može pomoći u smanjenju skokova šećera u krvi. Taj mikronutrijent, koji se nalazi i u većini povrća, voća i čajeva, pomaže usporiti probavu ugljikohidrata. Također smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima i potiče gušteraču na proizvodnju inzulina poništavajući učinak dijabetesa tipa 2.