Foto: 123rf/Pinterest
NARAVNO da proizvođači kikiriki maslaca stavljaju u njega razne aditive, šećere, soli - kako bi dobili privlačniji okus, no kako je kikiriki maslac jako čest na meniju onih koji brinu o svom zdravlju i u njemu nalaze savršen mali proteinski obrok - važno je znati da nije svaki kikiriki maslac baš tako dobar. Onaj tko zna gdje ga kupuje, od kojih proizvođača i što sve taj maslac doista sadrži možda nikada neće imati potrebu napraviti svoj kikiriki maslac, a svi vi ostali - znajte, to uopće nije ni teško ni komplicirano. A dobit ćete dovoljnu količinu da si danima možete priušti tu malu proteinsku bombicu bez straha da s njom unosite i sve one loše dodatke.
Sve što vam je potrebno su oraščići, a da među njima uopće ni ne mora biti kikiriki. Toliko je zdravog izbora da stvarno možete napraviti maslac po svojoj mjeri, mazati ga na kruh ili jesti žlicom - bez straha. A treba vam samo 10 minuta vašeg vremena, dvije šalice pune različitih vrsta oraščića ili sjemenki. Možete stvarno birati - orahe, bademe, kikiriki, indijske oraščiće, sjemenke suncokreta, malo chia sjemenki, sjemenke lana, konoplje - čega god!
Samo ih istresite u blender i miksajte dok god ne dobijete finu, jednoličnu i kremastu smjesu. Za to će vam doslovno trebati 5 do 10 minuta i gotovo!
Maslac preijestite u staklenku i uživajte u njemu znajući da je vaš proteinski obrok sada siguran - bez dodataka, bez skrivenih šećera, soli i masti, samo s puno ukusnih proteina. I ne zaboravite da za maksimalan učinak ne upotrijebite bijeli kruh.
U slast!