JAJA su važan dio prehrane jer osiguravaju unos proteina, važnih za rast i razvoj mišića. Osim toga, pomažu pri gubitku masti i smanjenju razine upale u tijelu.
Bjelanjak i žumanjak mogu imati različite učinke na vaše zdravlje. Prema dijetetičarki Toby Amidor, postoje četiri razloga zbog kojih ne biste trebali izbjegavati konzumaciju žumanjaka.
Žumanjci sadrže lutein, koji im daje žutu nijansu. No on je povezan i sa zdravljem očiju. Točnije, sprječava makularnu degeneraciju, uzrok gubitka vida koji se može javiti kako starite.
Cijelo jaje sastoji se od 13 post proteina. Ako pojedete jako veliko jaje, koje se sastoji od 7 grama proteina, 3 grama pronaći ćete u žumanjku.
"Proteini pomažu u raznim funkcijama, uključujući izgradnju mišića, stoga ih nemojte bacati", govori Amidor.
Amidor sugerira da žumanjak sadrži omega-3 masti, za koje se pokazalo da pomažu u promicanju zdravlja srca i smanjuju rizik od umiranja od srčanih bolesti.
Određene omega-3 masti također su povezane s potencijalnim uništavanjem stanica raka i mogu pomoći kod artritisa.
"Žumanjak je jedan od rijetkih izvora vitamina D, koji pomaže apsorpciju kalcija. Obje tvari pomažu da vaše kosti budu zdrave", tvrdi Amidor te pojašnjava da je i za djecu i za odrasle važan unos vitamina D kako bi se spriječio rizik od bolesti kostiju. To uključuje rahitis kod djece i osteoporozu kod odraslih.