Neki dijelovi tijela mast gube brže od drugih, a trbuh je jedan od njih

Foto: 123RF

BEZ obzira na to vidi li vam se višak kilograma u gornjem ili donjem dijelu tijela, vježbama mnogi uvijek ciljaju samo problematične dijelove tijela kako bi ih smanjili ili utegnuli.

Stručnjaci za smanjenje tjelesne težine kažu kako mršavljenje na takav način ne funkcionira. U časopisu Journal of Strength and Conditioning Research objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da šest tjedana intenzivnih trbušnih vježbi nisu smanjile trbuh vježbača. Nakon 12 tjedan izvođenja isključivo vježbi za ruke koža je bila manje opuštena, ali nije izgubljeno salo.

Ipak, postoje dijelovi tijela koji brže gube mast od drugih, a trbuh je jedan od njih.

“Neke masne naslage su metabolički aktivnije od drugih, a i osjetljivije na vježbanje”, kaže profesor medicine sa Sveučilišta Virginia Arthur Weltman i dodaje: “Abdominalna masnoća je jedna od metabolički najaktivnijih.”

Kad vježbate, oslobađate hormone, objašnjava Weltman. Što je vježbanje intenzivnije, to se više hormona oslobađa, a samim time gubi i više masti. 

“Ako su vam masnoće pohranjene na trbuhu, rukama i prsima, reagirat će na promjene u tjelovježbi i prehrani. Loša vijest je da je salo u tim regijama povezano s većim rizikom od dijabetesa, bolesti srca i karcinoma”, kaže ovaj stručnjak. 

S druge strane, ako višak masnoća vaše tijelo pohranjuje u bedra, bokove i stražnjicu, te masnoće nisu metabolički aktivne. Manji je rizik od raznih bolesti, ali je mast teže smanjiti. 

Ako vam je cilj smanjiti trbuščić, najbolja je kombinacija treninga otpora i aerobnih vježbi visokog intenziteta, otkrilo je jedno istraživanje. Plivanje i vožnja biciklom vode do gubitka masti u cijelom tijelu, a treninzi otpora posebno su usmjereni na abdominalnu masnoću. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.