Nutricionisti: Ako želite smršaviti, imajte na umu dvije stvari dok ste u kupnji

Foto: Shutterstock

Kupovina namirnica može biti dosadan zadatak ili zabavna aktivnost, ovisno o našim preferencijama. S toliko polica i hladnjaka koji sadrže razne vrste hrane, pića i napitaka, teško je donijeti prave odluke bez osjećaja da provodimo sate u trgovini.

Međutim, hrana koju donesemo kući može izravno utjecati na naše cjelokupno zdravlje i upravljanje tjelesnom težinom. Srećom, poznavanje određenih pravila može nam olakšati proces kupovine. Evo što savjetuju nutricionisti.

1. Napravite popis za kupovinu

Jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti prije nego što krenemo u trgovinu jest izraditi popis za kupovinu. Popis bi trebao uključivati cijele, hranjive namirnice poput svježeg voća, povrća, nemasnih proteina i cjelovitih žitarica.

"Uvijek savjetujem klijentima da naprave popis jer im to pomaže usredotočiti se na ciljeve i sprječava impulzivnu kupovinu. Kada lutate dućanom bez plana, vjerojatno ćete dodati i razne zamamne grickalice", kaže nutricionist Renato Fernandes za SheFinds.

2. Pažljivo čitajte etikete

Mnogi pakirani proizvodi u trgovinama dolaze s dugim popisom sastojaka. Većina ljudi čak ni ne zna odakle ti sastojci dolaze i teško ih može izgovoriti. Međutim, čitanje tih oznaka važno je jer nam omogućuje prepoznavanje potencijalno nezdravih sastojaka i odabir boljih alternativa.

"Provjerite sastojke i hranjive vrijednosti. Tražite proizvode s minimalnim sastojcima i izbjegavajte one s dodanim šećerima, bojama, nezdravim mastima i konzervansima. Što je više sastojaka, to je hrana više prerađena. Također, obratite pažnju na veličinu porcija kako biste donosili informirane odluke", sugerira nutricionistica Christen Kaplan.

S druge strane, postoje i dvije stvari koje ne bismo trebali raditi. Jedna od njih je nasjedanje na marketing; mnogi artikli u trgovini često su označeni kao nemasni, bezmasni ili bez kalorija. No, to nas zapravo može dovesti u zabludu. Stoga je važno pažljivo čitati etikete.

Osim toga, nikad ne bismo trebali kupovati na prazan želudac.

"Kupovanje na prazan želudac može dovesti do loših izbora jer je vjerojatnije da ćete odabrati visokokalorične grickalice s malo hranjivih tvari koje nisu u skladu s vašim ciljevima", zaključila je nutricionistica Carol-Ann Robert.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.