Nutricionistica otkriva koje namirnice treba izbjegavati jer štete jetri

Foto: Shutterstock

NUTRICIONISTICA Laura Brown je za portal Express otkrila koje bismo namirnice trebali izbjegavati jer štete zdravlju naše jetre. Kao prvo, upozorila je na prerađenu i prženu hranu. "Ljudi se trebaju držati podalje od većine prerađenih i prženih stvari poput slatke hrane, kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. To je zato što povećavaju količinu masti u jetri'', objasnila je Brown.

Kako dodaje, hrana s visokim udjelom soli povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre. ''Prerađena hrana podiže sadržaj šećera u krvi, što u konačnici povećava nakupljanje masti u jetri. Masno prerađeno meso s visokim udjelom zasićenih masti također treba izbjegavati kako bi se smanjio ovaj rizik."

Liječnici objašnjavaju da je bolest masne jetre usko povezana s prekomjernom težinom, a nakupljanje masti u jetri također je povezano s dijabetesom tipa 2, bolestima srca i problemima s cirkulacijom.

Osobe s masnom jetrom također imaju znatno veći rizik od razvoja raka jetre ili njezinog zatajenja. Za zdravu je jetru, zato, najvažnija upravo uravnotežena i zdrava prehrana bazirana na svježim namirnicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.