Zdravlje crijeva ključni je aspekt sveukupnog blagostanja i igra značajnu ulogu u kontroli težine. Uravnotežen crijevni mikrobiom doprinosi zdravoj probavi, pospješuje metabolizam i pomaže u regulaciji tjelesne težine. Međutim, nije sve dobro za naša crijeva ili struk. Dakle, važno je voditi računa o određenoj hrani i namirnicama koje se čine zdravima, a zapravo mogu uzrokovati probavne probleme i pridonijeti debljanju.
Stoga je dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati upozorila na takvu hranu koja bi mogla loše utjecati na zdravlje crijeva, ali i na liniju.
Iako suho voće sadrži važne vitamine, minerale i vlakna, također je koncentrirano u prirodnim šećerima i kalorijama. Konzumacija velikih količina suhog voća može dovesti do skokova u razini šećera u krvi, pridonoseći otpornosti na inzulin i debljanju.
"Iako suho voće nudi vitamine i minerale, njegova veća koncentracija prirodnog šećera u usporedbi sa svježim voćem može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija uzrokujući nadutost. Određeno suho voće može sadržavati sulfite, konzervanse koji potencijalno doprinose neravnoteži u crijevnom mikrobiomu i probavnim problemima kod osjetljivih osoba", kaže Nanavati za SheFinds. Osim toga, dodaje da pretjerana konzumacija suhog voća može uzrokovati debljanje.
Iako se reklamiraju kao zdrave, mnoge granole kupljene u trgovini pune su dodanih šećera, nezdravih masnoća te kalorijski bogatih sastojaka poput orašastih plodova i suhog voća.
Nanavati ističe: "Često se reklamiraju kao zdrave grickalice, ali granola pločice mogu biti bogate kalorijama zbog dodanih šećera, ulja i prerađenih žitarica. Također, često sadrže koncentrirane oblike šećera poput sirupa, što pridonosi problemima povezanim s crijevima."
Zaslađeni jogurti, iako se često reklamiraju kao zdrava opcija, mogu sabotirati ciljeve mršavljenja. Prepuni su dodanog šećera i umjetnih sastojaka te mogu poremetiti zdravlje crijeva i uzrokovati nadutost, upalu i debljanje oko struka.
"Mnogi kupljeni jogurti imaju previše dodanog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera potiče rast štetnih crijevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i problema s probavom. Određeni jogurti sadrže umjetne zaslađivače, za koje studije pokazuju da bi potencijalno mogli poremetiti sastav crijevnog mikrobioma i doprinijeti debljanju", ističe Nanavati.
Osim toga, mnogi zaslađeni jogurti ne osiguravaju dovoljno vlakana.
"Vlakna su ključna za održavanje zdravih crijeva. Nedovoljan unos vlakana može rezultirati zatvorom i unosom više kalorija nego što je potrebno", zaključila je Nanavati.