Odlazak u kratku šetnju nakon jela ima brojne dobrobiti, evo koje su najpoznatije

Foto: Shutterstock

IAKO bi mnogi nakon obroka voljeli malo prileći i opustiti se, najbolje što možete učiniti je otići u kratku šetnju. Poznato je kako mnogi ljudi imaju problema s probavom, osobito nakon jela, a šetanje ili kratko hodanje mogli bi pomoći ublažiti te probleme. Osim toga, uz hodanje nakon jedenja povezuju se i druge dobrobiti. U nastavku donosimo neke najpoznatije. 

Hodanje poboljšava probavu

Hodanje po stanu ili kratka šetnja nakon jela pomažu stimulirati probavu, ubrzavajući brzinu kojom se hrana kreće kroz želudac i crijeva. Taj proces može spriječiti nadutost, probavne smetnje i nelagodu nakon jela, koje mnogi žele izbjeći pod svaku cijenu.

Reguliranje razine šećera u krvi

Kada idete šetati nakon jela, ne trebate hodati u nekom brzom tempu, umjereni tempo može pomoći sniziti razinu šećera u krvi. To je posebno korisno za pojedince koji se bore s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom, prenosi Health Shots. Čak i desetominutna šetnja može smanjiti rizik od naglih skokova razine glukoze u krvi. 

Poboljšanje apsorpcije hranjivih tvari

Kao još jedna od prednosti hodanja nakon jela, ističe se i poboljšanje apsorpcije hranjivih tvari. Šetanje, odnosno hodanje općenito može povećati dotok krvi u želudac i crijeva, poboljšavajući apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. Time se osigurava da tijelo dobije maksimalnu korist od onoga što ste konzumirali u obroku.

Promicanje kontrole tjelesne težine

Redovite kratke šetnje nakon obroka mogu potaknuti rad metabolizma te pomoći u sagorijevanju većeg broja ukupnih kalorija tijekom dana. Također, hodanje pomaže u kontroli apetita, smanjujući vjerojatnost kasnijeg prejedanja, prenosi Health Shots.

Poboljšanje raspoloženja

Hodanje, ali i tjelesna aktivnost općenito, potiču oslobađanje endorfina, za koji se zna da poboljšava raspoloženje i smanjuje razinu stresa. Kratka šetnja nakon obroka pozitivno utječe na fizičko zdravlje, ali vam može pomoći i da se osjećate opuštenije i zadovoljnije.

Povećavanje razine energije

Odlazak u kratku šetnju nakon obroka može djelovati kao prirodni pojačivač energije. Hodanje povećava cirkulaciju krvi i opskrbu stanica kisikom, pomažući u borbi protiv umora i letargije, osobito nakon ručka, u kojem mnogi jedu obilnije i teže obroke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.