Osjećate da vas netko promatra? Liječnici kažu da je to bizaran simptom ove bolesti

Foto: Shutterstock

NEUGODAN osjećaj da vas netko promatra simptom je rane faze Parkinsonove bolesti koji se često zanemaruje, kažu znanstvenici te navode da između 40 i 50 posto oboljelih doživljava tu vrstu halucinacije.

Iako mnogi liječnici taj simptom pripisuju nuspojavama lijekova, neuroznanstvenici iz Švicarske i Španjolske sada su otkrili da bi halucinacije zapravo mogle biti rani znak Parkinsonove bolesti.

"Ako imate Parkinsonovu bolest i imate halucinacije, čak i one manje, trebali biste podijeliti ovu informaciju sa svojim liječnikom što je prije moguće", upozorio je Fosco Bernasconi, znanstvenik u Laboratoriju za kognitivnu neuroznanost švicarskog Ecole Polytechnique Federale de Lausannea (EPFL).

Prosječna dob u kojoj se bolest javlja je oko 60 godina iako se u 10 posto slučajeva prvi simptomi uočavaju već u dobi od 50 godina.

Pravovremeno prepoznavanje simptoma Parkinsonove bolesti može dovesti do ranijih dijagnoza i pristupa liječenju koje poboljšava kvalitetu života pacijenata. Osim halucinacija, postoji još nekoliko znakova upozorenja koji ukazuju da bi osoba mogla bolovati od ove bolesti. To su:

tremori
problemi s kretanjem
ukočenost mišića
gubitak osjeta mirisa
problemi s mjehurom ili crijevima
depresija i anksioznost.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Mental Health.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.