Ove orašaste plodove preporučuje se jesti ujutro, evo četiri razloga zašto

Foto: Unsplash

ORASI su orašasti plodovi bogati esencijalnim tvarima koje pozitivno utječu na zdravlje cijelog organizma. Ako se redovito konzumiraju, odlično utječu na zdravlje, posebice na rad određenih organa. Također, pomažu s kontroliranjem osjetljivih zdravstvenih stanja poput kolesterola, ali i utječu na zdravu težinu.

Orasi su nutritivna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminima, zdravim mastima, mineralima i antioksidansima. Navodno ih je posebno dobro jesti ujutro, evo zašto. 

Dobri za srce i kolesterol

Ako ujutro jedete orahe, to će dobro utjecati na zdravlje srca. Razlog tomu je što orasi mogu smanjiti razinu lošeg LDL kolesterola i održati je normalnom tijekom dana. Zato je najbolje odmah ih pojesti ujutro; možete ih konzumirati u smoothieju, palačinkama ili kao dodatak zobenoj kaši s voćem. Također, dobri su za zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjenje upale.

Utječu na zdravlje mozga

Orasi su prepuni zdravih masti i omega-3 masnih kiselina. Zdrave masti u orasima neophodne su za poboljšanje i jačanje moždane funkcije, pamćenje te sprječavanje teških bolesti poput Alzheimera.

Pomažu s kontrolom težine

Ako ste ikada jeli orahe, znate da su poprilično zasitni. Konzumacija oraha odmah ujutro preporučuje se zato što će želudac dugo ostati pun i nećete imati potrebu za nezdravom hranom, prenosi The Health Site. Redovita konzumacija oraha s vremenom može dovesti do smanjenja kilograma.

Sprječavaju oštećenje stanica

Slobodni radikali u tijelu mogu oštetiti stanice, što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. No, zahvaljujući antioksidansu polifenolu, koji se nalazi u orasima, redovito jedenje oraha može utjecati na smanjenje i sprječavanje oštećenja stanica.