Ovo je najbolji kruh za snižavanje šećera u krvi, kaže dijetetičarka

Foto: Pixabay

AKO su vam dijagnosticirani dijabetes ili preddijabetičko stanje, nema razloga da i dalje ne uživate u ukusnoj hrani dok pokušavate sniziti razinu šećera u krvi. Neki ljudi pretpostavljaju da se moraju odreći svega što je ukusno, ali to nije istina. Na primjer, postoje i vrste kruha koje vam mogu pomoći u upravljanju šećerom u krvi.

Prema dijetetičarki Courtney D'Angelo, najbolji kruh za snižavanje šećera u krvi je kruh od 100 posto cjelovitih žitarica. Takav kruh je bogat vlaknima i hranjivim tvarima, za razliku od standardnog bijelog kruha.

"Kada je u pitanju izbjegavanje skokova šećera u krvi, vlakna su vaš najbolji prijatelj jer pomažu usporiti apsorpciju šećera, pomažu poboljšati crijevne bakterije i mogu vam pomoći da se dulje osjećate sitima", pojasnila je.

Ako želite sniziti ili kontrolirati razinu šećera u krvi, korisno je ograničiti konzumaciju rafiniranih i prerađenih ugljikohidrata. Kada jedete veće količine obrađenih ugljikohidrata, vaše tijelo ih brzo razgrađuje u glukozu, koja ulazi u krv i može podići razinu šećera u krvi. To može predstavljati problem za one s dijabetesom ili preddijabetesom jer se njihova tijela bore s pravilnom proizvodnjom inzulina, a inzulin je ono što pomaže apsorbirati glukozu iz vašeg krvotoka.

Srećom, cjelovite žitarice poput zobi i ječma zapravo mogu pomoći u poboljšanju razine glukoze u krvi jer se vlakna ne apsorbiraju u vašem tijelu i ne stvaraju skok šećera u krvi.

Kupnja kruha od cjelovitih žitarica s visokim udjelom ovih vlaknastih sastojaka i malo rafiniranog šećera može biti izvrstan način za kontrolu šećera u krvi.

Prema D'Angelo, pri kupnji kruha birajte one na kojima piše da su proizvedeni od cijele zobi. Sljedeće na što treba obratiti pozornost je udio ugljikohidrata i dodanog šećera.

"Svatko se razlikuje u pogledu toga koliko ugljikohidrata treba, stoga razgovarajte s nutricionistom ili dijetetičarom o svojim potrebama", predložila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.