Ovo je temperatura pri kojoj su žene najproduktivnije, tvrdi studija

Foto: Pixabay

"REGULACIJA temperature zapravo može utjecati na vašu produktivnost - osobito na produktivnost žena", tumači Elizabeth Ricker, znanstvenica s MIT-ja i Harvarda.

"U prosjeku, žene se najbolje ponašaju kada je temperatura viša", izjavljuje Ricker. "To je otprilike 24 do 25 stupnjeva. Muškarci su, s druge strane, produktivniji kada je termostat postavljen niže - bliže 22 stupnja", kaže ona. 

Ovo je opsežna generalizacija, naravno, jer sve žene i muškarci možda nemaju iste sklonosti.

Točnije, jedno istraživanje iz 2019. koje je analiziralo 543 sudionika pokazalo je da su se žene u matematičkim i verbalnim zadacima bolje snalazile na višim temperaturama (dok je za muškarce bilo suprotno). Zanimljivo je, međutim, da je povećanje produktivnosti žena na toplijim temperaturama imalo vrlo značajan učinak, dok je smanjenje učinka kod muškaraca bilo prisutno, ali manje izraženo. 

Pretoplo je kontraproduktivno

Ženska produktivnost, dakle, zaista može znatno rasti pri višim temperaturama. "Ali previše toplo ima i svoje nedostatke", kaže Ricker. Poziva se na istraživanje u Kini, gdje su istraživači analizirali studente koji su polagali prijemni ispit za kineski Nacionalni fakultet, u klimatiziranim okruženjima tijekom toplinskog vala. Kako se temperatura penjala sve više, pali su i testovi učenika. "Sva su djeca prošla mnogo gore jer je to bilo za vrijeme toplinskog vala", dodaje Ricker.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.