Ovo su dobrobiti svakodnevnog konzumiranja najskupljih orašastih plodova na svijetu

Foto: Pexels

Prehrambeni izbori igraju važnu ulogu u našem općem blagostanju. Makadamija orasi, za koje se kaže da su najskuplji orašasti plodovi na svijetu, nude niz zdravstvenih prednosti. Nutricionistica Kavita Devgan nabrojala je neke od njih.

Visok udio dobrih masti

Postoje dvije vrste masti: zdrave (nezasićene) i nezdrave (zasićene). Dobre masti, tj. nezasićene, sadrže mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline. Dakle, makadamija orasi donose obilje nutritivnih prednosti.

Mononezasićene masti, prisutne u ovim orašastim plodovima, zdrave su za srce i mogu doprinijeti dobrobiti kardiovaskularnog sustava. Također sadrže omega-7 i omega-9 masne kiseline koje su izvrsne za zdravlje srca i kognitivno funkcioniranje.

Nizak udio šećera i ugljikohidrata

Jedna od značajki makadamija oraha je njihov nizak sadržaj šećera i ugljikohidrata, piše Times of India. Zato su odličan izbor za one koji paze na unos šećera ili kontroliraju unos ugljikohidrata.

Upravljanje tjelesnom težinom

Nutricionistica ističe da ovi orašasti plodovi pomažu u smanjenju gladi i potiču osjećaj sitosti što olakšava kontrolu unosa kalorija. Također sadrže esencijalne vitamine i minerale, uključujući vitamin E, mangan, tiamin, cink i fosfor. Ove hranjive tvari imaju vitalne uloge u raznim tjelesnim funkcijama, podržavajući cjelokupno zdravlje.

Protuupalna svojstva

Kronična upala povezana je s raznim zdravstvenim problemima, od bolesti srca do autoimunih stanja. Makadamija orasi, sa svojim snažnim protuupalnim svojstvima, mogu igrati ulogu u smanjenju upale u tijelu.

Dakle, makadamija orasi nisu samo ukusan međuobrok, već nude i niz zdravstvenih prednosti, te zaslužuju mjesto u našoj prehrani.

Pročitajte više