Pet namirnica koje skidaju centimetre u struku, prema nutricionistima

Foto: Pexels

Protein je važan u svakoj dobro uravnoteženoj prehrani, osobito ako pokušavamo smršaviti. Dok ugljikohidrati i masnoće imaju svoje vlastite funkcije unutar plana prehrane za mršavljenje, proteini su posebno korisni za povećanje osjećaja sitosti, smanjenje prejedanja i poticanje metabolizma za zdravo sagorijevanje masti.

Srećom, proteine možemo dobiti iz raznih izvora. No, neki su izvori proteina prirodno hranjiviji od drugih i omogućit će nam da lakše postignemo svoje ciljeve mršavljenja. Najbolje izvore proteina s niskim udjelom kalorija otkrile su dijetetičarka Lainey Younkin, dijetetičarka i nutricionistica Jeanette Kimszal, stručnjak za zdravlje i dobrobit dr. Matt Chalmers te dijetetičarka Trista Best.

1. Grčki jogurt

Proteini su, kaže Younkin, jedan od najboljih nutrijenata za mršavljenje iz nekoliko razloga. Prvo, protein se sporo probavlja. To nas duže drži sitima pa se kasnije nećemo prejedati. Kada kombiniramo proteine s ugljikohidratima, ona kaže, to može usporiti porast šećera u krvi.

Tako možemo dulje ostati puni energije. Proteini također pomažu u poboljšanju metabolizma jer jačaju mišiće, a tijelo na kraju sagorijeva dvostruko više kalorija. Jedan izvor proteina koji Younkin preporučuje za mršavljenje je grčki jogurt.

"Grčki jogurt je ukusna, visokoproteinska hrana bez pripreme, posebno dobra za doručak. Ljudi misle da su jaja bogata proteinima, ali jedno jaje ima samo šest grama proteina, u usporedbi s otprilike 209 grama jogurta, koji ima 15 grama proteina po porciji", ističe dijetetičarka za SheFinds.

2. Edamame

Otprilike 160 grama edamama ima 17 grama proteina i osam grama vlakana.

Younkin napominje: "Edamame je visokoproteinska opcija biljnog podrijetla koju možete jesti kao međuobrok. Proteini i vlakna zajedno pomažu u suzbijanju hormona gladi, održavaju vas sitima i pomažu u mršavljenju."

3. Jaja

Kada je riječ o visokoproteinskom doručku koji je pogodan za mršavljenje, jaja su odličan izbor. Možemo ih jesti s tostom, pripremiti omlete s povrćem ili ih skuhati na bilo koji drugi način. Bez obzira na to kako uživamo u ovoj glavnoj namirnici za doručak, stručnjaci kažu da su izvrstan dodatak našoj prehrani.

Proteini koji se nalaze u jajima mogu povećati toplinski učinak hrane i ubrzati metabolizam, kaže Kimszal, ističući da samo jedno jaje sadrži nevjerojatnih šest grama proteina.

Chalmers jaja naziva "najboljim visokoproteinskim doručkom za gubitak masnoće". Bez obzira na to je li naš cilj povećanje mišićne mase, što također ubrzava metabolizam, ili samo sagorijevanje masti, jaja bi trebala biti glavni dio naše prehrane, tvrdi stručnjak.

4. Svježi sir

Svježi sir vrlo je podcijenjen izvor proteina. Best kaže: "Otprilike 80 grama svježeg sira može osigurati oko 13 grama proteina." Stoga je odličan izbor za one koji paze na unos kalorija.

Osim toga, svježi sir našem obroku može dodati veliku količinu hranjivih tvari. "Svježi sir je dobar izvor nekoliko važnih nutrijenata, uključujući kalcij, fosfor, selen i vitamin B12. Ove hranjive tvari igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju, imunološkoj funkciji i cjelokupnom zdravlju", kaže Best.

5. Nemasno meso

Nemasne bjelančevine posebno su dobre za svakoga tko želi izgubiti visceralnu masnoću jer imaju malo masti. Uključivanje nemasnog mesa, poput lososa i piletine, u prehranu može značajno smanjiti broj kalorija iz zasićenih masti koje unosimo za gubitak težine.

"Piletina i losos izvrsne su visokoproteinske opcije za večeru. Jedna porcija piletine od 85 grama sadrži 25 grama proteina s vrlo malo masti i bez ugljikohidrata. Porcija lososa od 115 grama ima 23 grama proteina i također sadrži omega-3 masnoće koje su korisne za srce", navodi Younkin.

Dakle, zdravo mršavljenje podrazumijeva održavanje uravnotežene, hranjive prehrane pune cjelovitih namirnica i ograničavanje unosa prerađenih sastojaka što je više moguće.

Ipak, važno je istaknuti da nijedna pojedinačna hrana neće biti čudotvorna. Međutim, konzumiranje ovih visokoproteinskih opcija uvijek je odlična ideja za cjelokupno zdravlje.