Šest namirnica koje suzbijaju želju za slatkim, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

Ljudi imaju urođenu želju za slatkim. Jednostavni ugljikohidrati, odnosno šećeri, aktiviraju područja u našem mozgu koja otpuštaju endorfine ili hormone dobrog osjećaja.

Osim toga, slatkiši su povezani s poslasticama ili nagradama, poput rođendanske torte ili slastica u kojima se uživa u posebnim prilikama, npr. za Božić. Problem je što jedemo previše dodanog šećera, stoga je dijetetičarka složila popis namirnica koje možemo konzumirati kada poželimo nešto slatko.

1. Voće preliveno tamnom čokoladom

Jagode prelivene čokoladom odličan su izvor vlakana i drugih bioaktivnih spojeva koji usporavaju otpuštanje ugljikohidrata u krvotok. Odlična su poslastica ako poželimo nešto slatko, a poznato je da tamna čokolada sadrži flavonoide koji pomažu u poboljšanju zdravlja srca.

"Jagode su izvrsno voće za umakanje u čokoladu, ali drugi zdravi izbori uključuju narezani kivi, naranče i banane", navela je dijetetičarka Julie Upton za Eat This, Not That.

2. Suho voće

Suho voće odlična je opcija, za razliku od vrećice bombona ili drugih slatkih poslastica bez esencijalnih nutrijenata. Suho voće pruža sve korisne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente.

Ipak, važno je paziti na porcije suhog voća jer se kalorije mogu brzo nakupiti. Na primjer, pet do šest suhih marelica ima oko 110 kalorija, dok tri svježe marelice imaju oko 60 kalorija.

3. Tamna čokolada

Odlična je protiv žudnje za slatkim. Tamna čokolada ima visoke razine kakaovca koji sadrži korisne antioksidanse. Oni pomažu u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju razine kolesterola i smanjenju ukupnog rizika od srčanih bolesti. Dijetetičarka preporučuje čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaa kako bismo zadržali kalorije pod kontrolom.

4. Svježe voće

Voće je prirodno slatko i može smanjiti želju za šećerom. Prirodni šećer u bobicama, jabukama, citrusima, grožđu i drugom voću može zadovoljiti našu potrebu za slatkim.

5. Svježi sir s voćem

Svježi sir prirodno je bogat proteinima i ima malo dodanog šećera. Porcije općenito sadrže manje od 150 kalorija i dovoljno su slatke da utaže želju za slatkim.

6. Energetska pločica bogata proteinima

Postoje stotine opcija između kojih možemo birati. No, dijetetičarka savjetuje da tražimo energetske pločice koje imaju manje od 8 grama dodanog šećera i ne više od 200 kalorija.

Dakle, postoje namirnice koje možemo konzumirati kada osjetimo želju za slatkim, a koje istovremeno pružaju nutritivne prednosti. Ipak, važno je paziti na količine i birati opcije s manje dodanog šećera kako bismo održali kontrolu nad unosom kalorija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.